Bericht PVV-verbod op Arabische cijfers niet door Nieuwsbank verspreid


Ook PVV ontkent verspreiding bericht verbod Arabische cijfers op scholen

UTRECHT, 20100315 -- De bewering op de website retecool.nl dat een persbericht van de PVV met als titel "PVV wil verbod op Arabische cijfers op scholen" door Nieuwsbank is verspreid, is onjuist. De afzender die het formulier voor inzending van persberichten gebruikte heeft slechts een voorbeeldpagina ervan bewerkt. In dit nepbericht zou PVV-Kamerlid en onderwijswoordvoerder Martin Bosma op alle Nederlandse scholen een verbod willen instellen op gebruik van de cijfers 1 tot en met 9, omdat deze aan het Arabisch schrift ontleend zijn. Hij zou terugkeer naar de zogenaamde Romeinse cijfers voorstellen omdat het Arabisch getalsysteem een ongewenste indringer zou zijn.

Hoofdredacteur Jan Halkes van Nieuwsbank: "Het screenschot laat duidelijk zien dat er geknoei in het spel is. Je ziet een voorbeeldpagina van hoe een persbericht eruit zou zien. Dat is dus nog voordat de inzender op 'insturen' heeft gedrukt. De url is door de maker aangepast alsof het een echte Nieuwsbankpagina is, terwijl boven de tekst nog steeds met grote letters staat: 'Dit wordt uw persbericht. Hier volgt een voorbeeld van hoe uw persbericht eruit gaat zien.' De site Retecool neemt het bericht klakkeloos over als echt, zonder na te vragen of het klopt. De amusementswaarde zit dus niet alleen in de tekst van het bericht zelf!"

Ook PVV-woordvoeder Matthijs Weststrate ontkent dat de PVV afzender is van dit bericht. "Op het andere screenshot lijkt het alsof het bericht bij ons op de site heeft gestaan maar ook dat is nooit het geval geweest. Ook deze pagina is dus iemands knutselwerk."

Voor de volledigheid volgt hieronder het hele bericht:

PVV wil verbod op Arabische cijfers op scholen

PVV-kamerlid Martin Bosma wil op alle Nederlandse scholen een verbod instellen op het gebruik de cijfers 1 tot en met 9, omdat deze aan het Arabisch schrift ontleend zijn. In plaats daarvan stelt hij een terugkeer naar de zogenaamde Romeinse cijfers voor. Volgens Bosma, onderwijswoordvoerder van de Partij voor de Vrijheid, is het Arabisch getalsysteem een ongewenste indringer. "De PVV wil de Nederlandse cultuur vrijwaren van invloeden uit moslimlanden. De cijfers 1, 2, 3 enzovoort komen rechtstreeks uit het Arabisch. Het is schandalig dat schoolkinderen dagelijks worden gedwongen om Arabisch te schrijven, we wonen hier in Nederland."

Het huidige decimale numerieke systeem wat in Westerse landen gemeengoed is werd door Arabische wiskundigen geformuleerd. Het bereikte in de tiende eeuw na Christus Europa, en kreeg zijn definitieve vorm ten tijde van de ontwikkeling van de boekdrukkunst. Het verving het Romeinse getalsysteem, wat getallen aanduidde door gebruik te maken van letters. Maar juist dit systeem wil Bosma herintroduceren: "We hebben hier een Judeo-Christelijke cultuur, die teruggaat op de wortels van de Romeinse oudheid. De PVV zegt: weg met die dhimmi-cijfers. We krijgen hier ook brede steun voor van de Nederlandse bevolking. We staan al maanden op XXVII zetels in de peilingen!"

Met het cijferverbod wil de PVV bovendien aantonen op meerdere gebieden dan alleen immigratie standpunten te hebben ontwikkeld, aldus Bosma. Tijdens het debat over de onderwijsbegroting 2010 was er kamerbrede kritiek op de PVV'er, die op vragen naar de onderwijsplannen van zijn partij niet meer kon antwoorden dan dat de PVV wilde dat op alle scholen de Nederlandse vlag zou wapperen.


Nieuwsbank
http://img26.imageshack.us/img26/5015/mirrorpvvwilverbodopara.jpg
http://img683.imageshack.us/img683/5015/mirrorpvvwilverbodopara.jpg