Pianist Milos Gouka wint prijs op Internationaal concours


TILBURG/ NOVI SAD, 20100315 -- De Nederlands-Servische pianist Milo¨ Gouka (26) heeft de Isidor Bajiæ Award gewonnen tijdens de 5e Isidor Bajiæ Piano Memorial International Competition. Gouka maakte indruk met virtuoze vertolkingen van onder andere Beethoven en Liszt.

Aan het concours, gehouden tussen 5 en 15 maart in Novi Sad, Servië, deden een veertigtal pianisten mee, geselecteerd uit enkele honderden aanmeldingen wereldwijd. Het was de eerste keer dat een Nederlandse pianist bij dit concours in de prijzen viel. Gouka was afgelopen jaar al eerder succesvol; in juli 2009 won hij de publieksprijs bij het internationale muziekconcours IBLA Grand Prize op Sicilië.

Achtergrondinformatie
Milo¨ Gouka (1983) werd in Nis, Joegoslavië geboren en verhuisde kort daarna naar Nederland. De afgelopen jaren viel hij diverse keren in de prijzen. Tijdens de IBLA Grand Prize International Music Competition (Sicilië, juli 2009) behaalde hij een gedeelde derde plaats alsmede de publiekspijs.
In juni 2008 was Milos winnaar van de eerste prijs in de bekende concertserie 'Koffie bij de Piano' in het Theater aan de Parade te `s Hertogenbosch. Kort daarop werd hij onderscheiden met de Labberté-Hoedemakerprijs tijdens het internationale muziekfestival en zomercursus `Peter de Grote' in Groningen. In 2009 ontving hij de Prins Berhard Cultuurfondsprijs om zijn studie in het buitenland voort te zetten.

Milo¨ trad op in België, Servië en Italië, en gaf vele concerten in Nederland, zowel solo als in kamermuziekensembles, waaronder in de grote zalen van Breda (Chassé Theater), 's Hertogenbosch (Theater aan de Parade) en Eindhoven (Frits grote zalen van Philips). Daarnaast is hij als docent verbonden aan muziekschool de Nieuwe Veste te Breda.

Hij volgde masterclasses bij onder meer Rian de Waal, Marie-Laure Boulanger, Elena Richter, Leslie Howard en bij Margarita Krasteva, op wiens uitnodiging hij lessen volgde aan het conservatorium van Sofia (Bulgarije). Vanaf 2006 volgde hij ook regelmatig lessen bij Jan Wijn.
Milo¨ studeerde cum laude af voor zowel zijn bachelor- als masteropleiding aan de Zuid Nederlandse Hogeschool voor Muziek, waar hij studeerde bij Bart van de Roer. Sinds oktober 2008 studeert Milo¨ aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium te Antwerpen, bij Levente Kende als hoofdvakdocent.

Ingezonden persbericht