Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 15-03-2010

OOK MISBRUIK OP KATHOLIEKE SCHOLEN EN BIJ KERKELIJKE VERENIGINGEN

Seksueel misbruik door katholieke geestelijken is niet beperkt gebleven tot jeugdinternaten. Ook op gewone lagere scholen, middelbare scholen, op katholieke sport- en hobbyvereinigingen, in pastories en zelfs in ziekenhuizen zijn veel kinderen en tieners slachtoffer geworden van paters, fraters en pastoors. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 6.000 katholieken, die deel uit maken van het EenVandaag Opiniepanel.

Bijna 300 ondervraagden zijn zelf slachtoffer geworden. En voor twee op de drie speelde het misbruik zich af niet binnen, maar buiten een instelling. In emotionele reacties vertellen zij over hun ervaringen, die zij soms tientallen jaren voor zichzelf gehouden hebben:

'Als jongetje van 9 jaar moest je een som maken op het bord. Je stond dan in je korte broek op een trapje de som te maken, terwijl de broeder met zijn handen in je kruis stond te knijpen. Als je dat thuis vertelde werd je niet geloofd.'

'Ik ben op gruwelijke wijze verkracht, ze hebben mijn onschuld afgenomen.'

'De pastoor kwam als huisvriend thuis. Ik moest iedere zaterdag zijn auto wassen en werd dan als dank in de pastorie gepakt. Mijn ouders wilden het niet geloven en er niets van weten, want het was zo'n goede man. Het trauma blijft altijd'

Geen aangifte
De slachtoffers hebben zelden een klacht ingediend bij de Kerk of aangifte gedaan. Angst, schaamte, niet geloofd worden en ontzag voor de macht van de Kerk zijn veel gegeven oorzaken hiervoor.

Schadevergoeding
Tweederde van alle deelnemers aan het onderzoek vindt dat de Rooms-Katholieke Kerk meer moet doen dan in het openbaar excuses maken. 59 procent wil dat de slachtoffers een schadevergoeding krijgen, ook als het misbruik verjaard is. De ondervraagden zijn blij met het onafhankelijke onderzoek onder leiding van Wim Deetman: 67 procent zegt vertrouwen in dit onderzoek naar seksueel misbruik in de Room-Katholieke Kerk te hebben.

Over het onderzoek
Aan het onderzoek deden 6.200 katholieken mee die deel uitmaken van het EenVandaag Opiniepanel. Het onderzoek is gehouden tussen 10 en 15 maart 2010. De volledige uitslag is te vinden op www.eenvandaag.nl.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 40.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2006. Panelleden krijgen ongeveer een keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.