Provincie Noord-Brabant


|Datum     |
|15 maart 2010 |
|Nummer    |
|50      |

Provincie bezoekt zestien monumenten tijdens 'Krachttoer'
Impuls restauratie industriële monumenten in Brabant

Van Bergen op Zoom tot Oss, van Mill tot Roosendaal: een provinciale delegatie met daarin onder meer een groot aantal statenleden en gedeputeerde Brigite van Haaften trok afgelopen donderdag en vrijdag door Brabant, om de restauratie van monumenten een flinke impuls te geven. Op zestien locaties ontvingen eigenaren van Industrieel Erfgoed het gezelschap op feestelijke wijze. De gedeputeerde voegde nog wat extra's aan de feestelijkheden toe, door op elke locatie een steuntje in de rug te brengen in de vorm van een subsidie. In totaal werd 8,3 miljoen euro aan subsidies verstrekt.

Vanaf het eerst bezoek, donderdag in Boxtel, was de Krachttoer Industrieel Erfgoed een feest. Op elke locatie kregen de gasten een welkom onthaal. Het 'behoud door beleven', waardoor monumenten waarde krijgen voor mensen, kwam overal aan de orde. Net als de verhalen achter de monumenten.

Tranen
Bijvoorbeeld bij Maalderij De Hoop in Waspik, waar de zoon van de eigenaar het gezelschap toesprak. Hij speelde als klein jongetje in wat toen zijn ouderlijk huis was. Op de trap van de ruïne die nu hersteld gaat worden met provinciale steun, vertelde hij met tranen in zijn ogen hoe geweldig hij het vindt dat ook zíjn stukje verleden voor de toekomst bewaard blijft.
Of in Mill, waar de 97-jarige 'ome Toon' de toehoorders vertelde over de geschiedenis van de immens hoge schoorsteen van de vroegere houtfabriek, die de prachtige naam 'De Grotste Liegert van Mill' draagt. "Door niet alleen het industriële monument zelf op te knappen, maar ook de verhalen die er bij horen vast te leggen en uit te dragen, gaan stenen leven. Dan zijn ze meer dan een lege huls", aldus gedeputeerde Van Haaften.

Iconen
De bezoeken werden afgelegd in een oude Daf-bus, die begin jaren zeventig werd gemaakt in opdracht van Frits Philips. "Twee iconen als het gaat om industrieel erfgoed", vertelde Brigite van Haaften op de locaties die zij aandeed.
Op de website van de provincie Noord-Brabant vindt u een filmimpressie en een fotoverslag van de toer.
http://www.brabant.nl/industrieelerfgoed .