Ingezonden persbericht

Unity start website voor drinkers en snuivers

Speciale online cursus voor uitgaand publiek

De nieuwe website die 15 maart in de lucht gaat wil een publiek bereiken dat regelmatig uitgaat en daarbij teveel drinkt of cocaïne gebruikt. De site biedt de mogelijkheid om een test te doen. Na het testen van hun consumptie krijgen drinkers en snuivers een uitslag over wat voor type gebruiker zij zijn: recreatief of (zeer) riskant.

Afhankelijk van de score krijgt de bezoeker tips over hoe je de risico's kunt beperken of het advies om een online zelfhulpcursus te volgen. Deze cursus duurt 4-6 weken en helpt om aan de hand van een aantal stappen te minderen of te stoppen. Het programma geeft inzicht in de voor- en nadelen van gebruik, helpt om een doel te stellen en geeft tips over hoe weerstand te bieden aan situaties waarin het moeilijk is om niet te drinken of te snuiven. Het programma is gratis en anoniem en kan op elk moment van de dag uitgevoerd worden.

De Universiteit van Maastricht zal het programma onderzoeken op effectiviteit.

De test-je-gebruik-test en de zelfhulpcursus zijn samen met de Jellinek ontwikkeld door mensen die het uitgaanscircuit goed kennen en regelmatig aan bezoekers voorlichting geven over alcohol en andere drugs.

In het uitgaanscircuit in Nederland wordt veel gedronken. Bijna 30% drinkt riskant. Zij drinken dagelijks of een per keer per week minstens 4 of 5 glazen. Zo'n 14% heeft in de afgelopen maand cocaïne gebruikt, bijna 30% van hen denkt weleens dat ze teveel of te vaak snuiven en ca 1,5% gebruikt het wekelijks. Van de snuivers combineert bijna 92% cocaïne met alcohol.

Ook in Europa drinken veel bewoners alcohol en zo'n 1,5 miljoen gebruikten de afgelopen maand cocaïne dat - na cannabis - op de tweede plek staat van de illegale genotmiiddelen.

Unity is een project waarin de einddoelgroep meedenkt, -beslist en -werkt. Unity wordt ondersteund door de Jellinek. Onder de naam OASIIS werkt Unity samen met de Schotse organisatie Crew. Dit zijn beide peer educatie interventies. De OASIS-sites zullen zowel in Nederland als in Schotland gelanceerd worden. De Europese Unie betaalt deze 3-jarige pilot. Als het onderzoek van de Universiteit van Maastricht uitwijst dat de zelfhulpcursus effectief is, dan zal het worden voortgezet en uitgebreid.

De website is te vinden bij: www.oasisonline.nl