Gemeente Capelle a/d IJssel
|                                       |

Persbericht datum:
15 maart 2010
|                                       |

Capelse Burgemeester roept op tot herinvoering stemcomputer
Burgemeester Koen van de gemeente Capelle aan den IJssel roept op tot herinvoering van de stemcomputer. "Het gebruik van het rode potlood is niet meer van deze tijd. Bovendien was bij gebruik van een stemcomputer de 'hertelling van de verkiezingen' in Capelle niet nodig geweest", aldus Koen. De burgemeester pleit voor een evaluatie van het stemmen met het rode potlood.

Koen vindt stemmen met een stemcomputer sneller en betrouwbaarder dan stemmen met het rode potlood. "Mensen maken bij het tellen van de stemmen veel eerder fouten dan een computer. Daarom had bij het gebruik van een stemcomputer de hertelling, zowel in Capelle als in Rotterdam, niet plaats hoeven vinden." aldus de Capelse burgemeester.

In 2007 werd het stemmen met een stemcomputer verboden, nadat experts de betrouwbaarheid ervan in twijfel trokken. Koen pleit ervoor dat het ministerie van Binnenlandse Zaken het stemmen met het rode potlood evalueert en hoopt dat dit leidt naar de herinvoering van stemcomputers.

Burgemeester Koen deed zijn uitspraak tijdens de overhandiging van de 'Checklist Dienstverlening' van het ministerie van Binnenlandse Zaken en de VNG aan de gemeente op maandag 15 maart. De overhandiging is tevens het aftrapmoment van het ministerie voor de campagne 'De vijf beloften aan de burger' waarin gemeenten worden aangespoord aan betere dienstverlening te doen.

Noot voor de redactie/