Duits-Nederlandse Handelskamer

Nederlands-Duits zonne-energie-forum

Den Haag, 22 januari 2010

Nederlandse ondernemingen hebben tijdens het Nederlands-Duits zonne-energie-forum in Utrecht de gelegenheid om met de Duitse koplopers op het gebied van zonne-energiesystemen in contact te komen. De Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK) organiseert dit forum op dinsdag 16 maart 2010 om kennis over de nieuwste technieken en innovaties op het gebied van zonne-energie uit te wisselen tussen ondernemers uit beide landen.

"Zonne-energie is één van de meest stabiele en toegankelijke bronnen van duurzame energie", zegt Anouk de Jong, energie-expert van de DNHK. "Daarnaast heeft deze energiebron in Duitsland al bewezen een goede economische stimulans te kunnen geven. Zo neemt het Duitse RWE deel aan de Zuid-Spaanse zonne-energiecentrale `Andasol 3', de toekomstig grootste zonne-energiestandplaats van Europa, die een half miljoen mensen van stroom moet voorzien." De betrokkenheid van de grote energiereuzen bij dit soort projecten zorgen ervoor dag ook de nichespelers hiervan profiteren. De Duitse zonne-energiebedrijven Q-Cells, Solarworld en Solon boekten in de afgelopen tijd al behoorlijke beurswinsten.

Binnen enkele jaren is de branche in Duitsland uitgegroeid tot een branche met ruim 80.000 werknemers en een omzet van 10 mrd. euro. In Nederland is er een groeiende ontwikkeling te zien als het gaat om zonne-energie en deze biedt voor Nederlandse ondernemers nog talloze kansen. "Nu deze duurzame energiemarkt in een stroomversnelling dreigt te geraken, is het voor Nederlandse ondernemingen aantrekkelijk om hierin te investeren en niet voorbij te gaan aan de groeimogelijkheden die deze branche biedt", zegt Anouk de Jong van de DNHK.

"Als Nederland bovendien nog een voortrekkersrol wil gaan spelen als het gaat om duurzame energie, dan is het noodzakelijk de krachten te bundelen en kennis te delen met het buurland", aldus de Jong. "Innovaties worden immers gestimuleerd door grensoverschrijdende samenwerking tussen MKB-bedrijven". Vooral bouwbedrijven, projectontwikkelaars, gemeenten en architecten zullen baat hebben bij de innovaties die tijdens het forum gedemonstreerd worden en die tot nu toe toch voornamelijk nog uit Duitsland komen.