Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek


NWO presenteert: Spinoza te Paard

Persuitnodiging: Spinoza te Paard met Ewine van Dishoeck

3 maart 2010

Leven in het heelal?
Geboorte van sterren en planeten

Spinoza te Paard start op 16 maart aanstaande weer met een reeks van vier debatten over de grenzen van de wetenschap. Astrofysica Ewine van Dishoeck neemt het voortouw in deze eerste aflevering van het nieuwe seizoen. Zij spreekt over het ontstaan van nieuwe sterren en planeten, en over moleculen in de ruimte. Collega Harold Linnartz laat vervolgens zien of je die ruimtemoleculen ook tot leven kunt wekken. Pers is van harte welkom.

Hoe ontstaan sterren en planeten? En hoe wordt bepaald of nieuwe sterren al dan niet lijken op onze zon? Ewine van Dishoeck neemt ons mee naar de ijskoude en ijle wolken tussen de sterren in onze Melkweg, waar nieuwe sterren en planeten op dit moment worden geboren. Welke moleculen treffen we aan in de ruimte? Hoe kunnen we die überhaupt zien? En hoe waarschijnlijk is het dat die organische verbindingen uiteindelijk op een andere planeet kunnen komen en de basis vormen voor buitenaards leven?

Harold Linnartz gaat verder waar Ewine de vraag open moet laten: hoe kan er uit de complexe moleculen die in de ruimte aanwezig zijn, leven ontstaan? In zijn laboratorium in Leiden maakt Linnartz het universum na: hij laat ijsmantels groeien op stofdeeltjes, en beschiet die met UV licht en met deeltjes. De hamvraag: Kun je zo van lange koolstofketens aminozuren maken?

Astrofysica

Ewine van Dishoeck is hoogleraar Moleculaire Astrofysica aan de Universiteit Leiden. In 2000 kreeg zij de Spinozapremie van NWO. Harold Linnartz is hoogleraar Molecular Laboratory Astrophysics aan de Universiteit van Leiden.

Details

Datum: 16 maart 2010
Locatie: Paard van Troje, Prinsegracht 12, Den Haag Tijd: 20.00 - 21.30, zaal open 19.00 uur.
Prijs: EUR8,50 voor 1 editie, of EUR25,- voor het hele seizoen van vier edities

Voorjaarsprogramma

Spinoza te Paard kent in het voorjaar van 2010 vier edities. Naast Ewine van Dishoeck en Harold Lennartz op 16 maart, treden ook de volgende Spinozawinnaars op in het Paard van Troje:

20 april 2010: Hans Oerlemans over Zin en onzin van klimaatvoorspellingen
18 mei 2010: Marcel Dicke over Het nut van insecten 15 juni 2010: Frits Rosendaal over Geneeskunde

..............................