Duits-Nederlandse Handelskamer

Miscommunicatie met Duitsers vermijden

Den Haag, 10 maart 2010

Onderhandelingen en besprekingen met Duitse zakenpartners vormen een ware valkuil voor misverstanden en eventuele conflicten. De Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK) verzorgt daarom op dinsdag 16 maart 2010 van 9.30 tot 18 uur in Den Haag een seminar over `Conflictcommunicatie en onderhandelingen met Duitsers'. "De overeenkomsten en tegenstellingen in de manier van onderhandelen van Nederlanders en Duitsers zijn op het eerste gezicht niet altijd even duidelijk, maar wel van grote invloed op het verloop van de gesprekken", zo beschrijft trainster van het seminar Katja Schleicher. "Het is daarom dan ook van groot belang om goed voorbereid te zijn op onderhandelingen met partners uit het buurland."

Tijdens het seminar wordt aan de deelnemers uitgelegd op welke eventuele problemen zij zich moeten voorbereiden wat betreft het stellen van vragen, onderhandelen en het reageren op verzoeken of het inwilligen daarvan. Kortom: alle aspecten van `gesprekken voeren' met Duitsers passeren de revue. Daarnaast komen de mogelijke culturele oorzaken van conflicten ruimschoots aan bod en wordt uiteengezet waar de gewoonten van Nederlanders en Duitsers verschillen. De nadruk hierbij ligt dus op het voorkomen van conflicten, maar ook aan het omgaan met ontstane conflicten wordt veel aandacht besteed. "Aan de hand van praktijkvoorbeelden en oefeningen worden de deelnemers voorbereid op onderhandelingen en leren zij op welke wijze deze ondanks de verschillen succesvol afgerond kunnen worden", aldus Schleicher.

Het seminar richt zich op zakenmensen die regelmatig met Duitse partners of collega's te maken hebben en onderhandelingen, meetings en presentaties succesvol willen laten verlopen. Het maximale aantal deelnemers bedraagt 15.

De deelnamekosten zijn 349,- euro (excl. BTW). Leden van de Nederlands-Duitse Handelskamer krijgen 20 procent korting.

Contact: Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK), Marlies Komorowski, Tel. 070 3114 156, e-mail m.komorowski@dnhk.org

Directe link: www.dnhk.org/index.php