Gemeente Urk

Jaarlijkse schoonmaakactie met basisscholen vanaf 16 maart

De gemeente Urk organiseert in samenwerking met de ROVA op 16 tot en met 19 maart 2010 de jaarlijkse prikactie 'Natuurlijk Schoon` op de basisscholen. In totaal werken ongeveer 650 leerlingen uit groep 7 en 8 van twaalf basisscholen en hun leerkrachten mee aan deze actie. Ook dit jaar haakt de gemeente Urk weer aan bij de landelijke actieweek 'Nederland Schoon`.

Bewust maken
Het streven is om de schooljeugd bewust te maken van het feit dat het weggooien van blikjes, papiertjes en andere rommel niet nodig is. Elk jaar prikken schoolkinderen uit de hoogste klassen van de basisschool zwerfafval op diverse locaties op Urk. De gemeente en ROVA stellen voor de prikactie de benodigde grijpers, vuilniszakken, handschoenen, petjes en oranje veiligheidshesjes beschikbaar, zodat ze duidelijk herkenbaar zijn. Ook wordt gezorgd voor drinken en iets lekkers en na afloop krijgen alle kinderen een presentje. Dit jaar doen er 237 scholen uit basis- en voortgezet onderwijs mee uit 16 ROVA-gemeenten aan 'Natuurlijk Schoon`. Zij zamelen onder begeleiding van leraren het zwerfafval in.

'Natuurlijk Schoon`
'Natuurlijk Schoon`is een samewerkingsproject dat geïnitieerd is door ROVA. In samenwerking met gemeenten, natuur- en milieuorganisaties, scholen uit basis- en voortgezet onderwijs en (wijk) verenigingen worden bestaande en nieuwe zwerfafvalacties gecombineerd onder de naam - 'Natuurlijk Schoon`. In 2009 werd voor de eerste keer deze gezamenlijke actie gehouden, er deden toen bijna 12.000 scholieren en vrijwilligers mee. De actieweek start op 15 maart en wordt afgesloten op zaterdag 20 maart, de dag van Nederland Schoon. Op de website www.natuurlijkschoon.nu is te zien welke gemeenten, scholen en verenigingen meedoen met de actie.