Persuitnodiging lectorale rede Intelligence 16 maart

15/03/2010 10:10

Politieacademie

Persuitnodiging

Mariëlle den Hengst-Bruggeling, in haar lectorale rede Intelligence op 16 maart:

'De politie maakt onvoldoende gebruik van informatie'

De Nederlandse politie maakt onvoldoende gebruik van de informatie die zij tot haar beschikking heeft. Een verbeterd informatieproces zou de veiligheid kunnen vergroten. Dit vereist verbeteringen in ontsluiten, analyseren en beslissen. De mislukte bomaanslag van een Nigeriaan via Schiphol en de rellen in Hoek van Holland, illustreren dat de benodigde informatie vaak wel aanwezig is, maar niet op het juiste moment en op de juiste wijze wordt gedeeld en gebruikt. Dat betoogt lector dr.ir. Mariëlle den Hengst-Bruggeling in haar lectorale rede 'Informatierijk en toch kennisarm?!' De rede, uitgesproken op 16 maart op het Mediapark in Hilversum, markeert de formele start van het lectoraat Intelligence aan de Politieacademie. Intelligence, door Den Hengst gedefinieerd als 'geanalyseerde informatie en kennis op grond waarvan beslissingen over de uitvoering van de politietaak worden genomen' speelt niet alleen een rol bij opsporing volgens Den Hengst. 'Om de veiligheid te vergroten moet ook het overige politiewerk, zoals handhaving en noodhulp, intelligencegestuurd worden.'

Lacunes

Intelligence speelt een belangrijke rol bij de Nederlandse politie, zo blijkt uit de vele initiatieven en projecten op met name het terrein van analyseren. De speciaal ontwikkelde opleiding voor analisten is daar een sprekend voorbeeld van. Verdere professionalisering van het intelligenceproces vereist echter ook kennisontwikkeling op het terrein van ontsluiten en beslissen. Het lectoraat wil voorzien in deze lacunes. Het ontsluiten van informatie kan worden verbeterd, onder meer door het verkleinen van de scheiding tussen waarnemen en ontsluiten. Pilots in regiokorpsen, waarbij agenten op straat worden toegerust met mobiele apparatuur om informatie direct te ontsluiten, kunnen deze scheiding verkleinen. Het lectoraat volgt deze pilots en onderzoekt de scheiding tussen waarnemen en ontsluiten. Ook richt het lectoraat zich op een andere oorzaak van de matige ontsluiting, de beperkte bewustwording van het belang van informatie. En zonder aandacht voor betere besluitvorming leiden deze verbeteringen in ontsluiten en analyseren niet tot meer veiligheid. Het lectoraat Intelligence zal daarom onderzoek doen naar de toegevoegde waarde van geanalyseerde informatie en kennis bij besluitvorming. Daarnaast zal zij bijdragen aan de ontwikkeling van onderwijs om kennis, vaardigheden en gedrag van beslissers hierin te verbeteren.

Lectoraat Intelligence

Intelligencesturing is een van de zes basisprincipes die ten grondslag liggen aan de politievisie 'Politie in ontwikkeling'. Het lectoraat Intelligence richt zich op strategische vragen die voortvloeien uit de introductie van het concept 'Intelligencesturing' in Nederland en wordt ingericht in samenwerking met de Board Opsporing van de Raad van Hoofdcommissarissen (RHC). Het lectoraat Intelligence is een van de lectoraten die de Politieacademie in samenwerking met partnerorganisaties inricht. De samenwerking met partnerorganisaties onderstreept de verankering van het onderzoek van de Politieacademie binnen de politie en haar directe omgeving. Mariëlle den Hengst-Bruggeling combineert haar functie (50/50) als lector met een functie als universitair docent aan de Technische Universiteit Delft. Voorheen was zij onder meer werkzaam als accountmanager bij het Programma Intelligence Politie Nederland en als onderzoeker bij TNO.





http://www.politieacademie.nl