TROS

Afdeling Communicatie
Hilversum, 15-03-2010

Televisie
TROS OPGELICHT?!
Uitzending dinsdag 16 maart
Nederland 1 - 21.05 uur

VAN OPLICHTER TOT EIGENAAR INCASSOBUREAU

De 31-jarige Venlonaar Leon Cuijpers staat dinsdag 16 maart centraal in TROS OPGELICHT?! De redactie ontving een hoos aan klachten over de klusjesman. Zeker honderd bedrijven en personen zijn door zijn manier van zakendoen gedupeerd. De redactie beraamt de schade op ruim vier ton.

De Venlonaar maakt er een gewoonte van om voor zijn bedrijven spullen aan te schaffen of te huren zonder daar een cent voor te betalen. Hij eigent zich bijvoorbeeld een zware heftruck toe ter waarde van 35 duizend euro. Bij de leverancier doet hij voorkomen dat hij bij levering de machine zou betalen. Maar de rekening is nooit voldaan.

De ondernemerszin van Cuijpers is heel apart te noemen. Zo betaalt hij bijvoorbeeld de inschrijving bij de Kamer van Koophandel niet, lopen de schulden in de bedrijven huizenhoog op en volgt faillissement op faillissement. Pelle Keukens & Sanitair, Schilder-en Klusbedrijf Cuijpers, Onderhoudsbedrijf Cuijpers, de Golde Joare: allemaal ondernemingen waar Leon Cuijpers eigenaar van was of de man op de voorgrond.

Veel bouwmarkten in de omgeving van Venlo hebben ook te maken gehad met Leon. Hij wist met zijn gave tot spreken iedereen om de tuin te leiden en voor duizenden euro's materiaal los te praten. Hoewel sommige gedupeerden rechtszaken hebben aangespannen en het gelijk aan hun kant hebben, kunnen ze naar hun centen fluiten.

In TROS OPGELICHT?! vertelt een curator hoe hij Cuijpers een keer in gijzeling heeft laten nemen om hem op die manier te dwingen tot het verschaffen van inzage in de boekhouding. De Venlonaar had op dat moment de brutaliteit om te proberen tot een deal met de curator te komen.

Leon Cuijpers was bereid om zijn kant van het verhaal voor de camera van TROS OPGELICHT?! te vertellen en legt ook uit waarom het volgens hem logisch is dat hij nu de eigenaar is van een incassobureau.

Presentatie: Antoinette Hertsenberg

Voor meer informatie: www.opgelicht.nl