Detaillist heeft sms nog niet ontdekt

16/03/2010 10:06

Hoofdbedrijfschap Detailhandel

Vier op de tien ondernemers hebben een elektronisch klantenbestand. Een kwart van de detaillisten legt mobiele nummers van klanten vast. Toch verstuurt slechts 3% van de ondernemers in de detailhandel sms-berichten naar zijn klanten. E-mailnieuwsbrieven worden door 13% van de ondernemers verstuurd, terwijl 30% e-mailadressen van klanten in zijn bestand heeft zitten. Dat blijkt uit de jaarlijks Monitor ICT van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD).

Hier valt dus nog veel te winnen. Want waarom geen sms-bericht of e-nieuwsbrief versturen om vaste klanten te wijzen op uitverkoop, sms-en om de klant te vertellen dat de gerepareerde televisie gereed is of per e-mail laten weten dat een besteld boek binnen is? De Nederlandse consument lijkt daar in elk geval klaar voor te zijn, want van jong tot oud beschikken we over mobiele telefoons en e-mailadressen en we sms-en en e-mailen heel wat af. Nu de detaillisten nog.

ICT monitor 2009

Het HBD publiceert de jaarlijkse Monitor ICT voor de vierde keer. Ruim 2.500 ondernemers in de detailhandel zijn hiervoor telefonisch geïnterviewd. Naast het versturen van sms-berichten en e-mailnieuwsbrieven aan klanten, komt hieruit nog meer informatie naar voren. Zo blijkt in 2009 slechts 1,0% van de netto-omzet aan technologie te zijn uitgegeven, in 2008 was dat nog 1,3%. Een logische oorzaak hiervan lijkt de economische crisis te zijn. In 2009 beschikt tweederde van de ondernemers over een eigen website. De website biedt vooral algemene informatie over de winkel en informatie over de aangeboden producten en diensten.

Hoofdbedrijfschap Detailhandel

Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) maakt zich sterk voor een gezonde detailhandel waarin het goed ondernemen en werken is. Alle winkeliers in Nederland zijn aangesloten bij het HBD. In het Hoofdbedrijfschap Detailhandel werken samen: MKB-Nederland, Raad Nederlandse Detailhandel, Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel, FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond.





http://www.hbd.nl

http://www.hbd.nl