Vereniging FME-CWM


---

Hightech industrie onderzoekt energie-efficiëntieverbeteringen met routekaart naar 2030

Zoetermeer, 15 maart 2010 - Nederlandse bedrijven in de technologische industrie gaan onderzoeken hoe aanzienlijke
energie-efficiëntieverbeteringen kunnen worden bereikt in de periode tot 2030. Met financiële steun van de overheid wordt daarvoor een routekaart ontwikkeld.

Een nieuwe, integrale benadering van proces-, product- en ketenefficiëntie moet verbeteringen van vijftig procent ten opzichte van 2005 inzichtelijk maken. Het realiseren van energie-efficiëntie is een vereiste voor het behoud van de concurrentiepositie van hightech bedrijven in de internationale markt.

Op basis van een voorstudie zijn de belangrijkste thema's gedefinieerd die binnen het routekaarttraject zullen worden uitgewerkt:
* Innoverende proces- en productverbeteringen, te beginnen bij het beperken van de materialenvraag en het energiegebruik, vervolgens hergebruik van materialen en gebruik van duurzame energie, en als laatste het zo efficiënt en schoon mogelijk gebruik van materialen en fossiele brandstoffen.

* Duurzaam ondernemen waarbij ketenregie en dienstconcepten centraal staan. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om het optimaliseren van kringlopen binnen ketens, dat wil zeggen zoveel mogelijk "cradle to cradle" en efficiënt hergebruik van materialen en producten tot stand brengen.

* Ecodesign toepassen om energiezuinige producten te realiseren, alternatief materiaal te gebruiken en de levensduur van producten te verlengen.

Guido Biessen, directeur Beleid bij FME: "Het is belangrijk dat bedrijven in onze sector zich opmaken voor de toekomst en kansen grijpen op het gebied van duurzaamheid. Door open samenwerking tussen verschillende bedrijven te stimuleren kunnen er betere resultaten geboekt worden. De toekenning van financiële middelen toont aan dat wij het vertrouwen hebben gekregen van het ministerie van Economische Zaken."

FME heeft de regie over de uitvoering van het routekaarttraject waarbij ruim twintig hightech bedrijven, Agentschap NL (voorheen SenterNovem) en bureau Berenschot betrokken zijn. Stuur door Laatst gewijzigd: 16 maart 2010

____________________ ____________________ ____________________