Gemeente Leeuwarderadeel


Honderd jaar 'aap, noot, mies'

16-03-2010 08:56

Wie denkt dat het leesplankje "iets van vroeger"is, heeft het mis.

Honderd jaar nadat het eerste exemplaar op de markt kwam, zitten aap, noot en mies nog vast in ons collectieve geheugen gegrift.

Hoewel Wolters honderd jaar geleden de leesplank introduceerde in het Nederlandse onderwijs, was Mattheus Bernhard Hoogeveen (1863-1941), hoofd van de openbare school in Stiens (1888 tot 1894) feitelijk de bedenker. Al in 1892 kwam hij met een voorloper van de leesplank. Deze werd op zijn eigen school uitgetest.
De versie die Wolters vanaf 1910 op de markt bracht, wordt daarom ook wel aangeduid als "de verbeterde versie" van Hoogeveens leesmethode.

Zoals algemeen bekend is, besteedt het Nationaal Onderwijsmuseum aandacht aan het 100-jarig bestaan van het bekende leesplankje. Maar er is meer.
Ook Stiens dat aan de bakermat stond, wil zich niet onbetuigd laten. De Kultuerried Ljouwerteradiel heeft het initiatief genomen om in het voorjaar en de zomer van 2010 verschillende activiteiten te ontwikkelen.

Boekje
Half april 2010 verschijnt er een boekje (A5 formaat) met als titel: Hoogeveens Leesmethode
Honderd jaar Aap, Noot, Mies een "uitgelezen" begrip!
Een boekje over de geschiedenis van het leesplankje, over de familie Hoogeveen en met informatie over de twee bijpassende exposities.

Exposities
In de bibliotheek Stiens geven hedendaagse in Leeuwarderadeel wonende amateur-schilders hun visie op het leesplankje van Hoogeveen. De expositie duurt van medio april tot 1 augustus 2010 .In dezelfde periode is in het gemeentehuis Stiens een expositie van schilderijen van de zoon van meester Hoogeveen te zien.Deze Douwe Mattheus Hoogeveen was classicus en werd later kunstschilder. Van hem heeft de gemeente Leeuwarderadeel veel schilderijen in bruikleen van de Boelstra Olivier Stichting.

Schoolklas anno 1910
Van 16 april tot 1 juni 2010 kan men beleven hoe het was om op school te zitten in 1910.
In Koarnjum wordt een schoollokaal ingericht anno 1910 met authentieke schoolbanken, leesplankjes, schoolplaten, aanwijsstok, lei en griffels, etc.
Men kan er ook af en toe een openbare les bijwonen. De schoolmeester en leerlingen zijn dan gekleed in de stijl van Ot en Sien.

Start van de activiteiten
De activiteiten rond master Hoogeveen en zijn 100 jaar oude leesplankje starten officieel op 16 april 2010. De burgemeester van de gemeente Leeuwarderadeel, de heer drs. E. J. ter Keurs geeft dan het startschot.

Voor meer informatie over de openbare les en de actuele openingstijden kan deze website en die van Regio Stiens worden gevolgd.

Mattheus Bernhard Hoogeveen , geboren te Giethoorn op 28 september 1862, overleden te Haarlem op 5 mei 1941, begraven te Heemstede op 9 mei 1941, onderwijzer, wonende te Stiens (1888- 1894) en te Deventer. (Hij is getrouwd te Leeuwarderadeel op 10 mei 1890 met Sjoukje Boelstra, geboren te Leeuwarden op 6 mei 1871, overleden op 27 april 1946, dochter van Johannes Boelstra en Neeltje van der Werf.)

Alle activiteiten worden financieel mede mogelijk gemaakt met steun van de Boelstra Olivier Stichting.


---