Misbruik in RK kerk maakt misbruik in andere organisaties bespreekbaar

16/03/2010 10:20

Stichting Korrelatie

Vooral mannen bellen met Stichting Korrelatie

Utrecht - De aandacht voor het misbruik dat heeft plaatsgevonden in de RK kerk maakt ook veel los bij slachtoffers van misbruik in andere situaties. Korrelatie signaleert dat de hulpvragen die zij krijgt niet alleen gaan over misbruik binnen de RK kerk, maar ook over bijvoorbeeld kindertehuizen, internaten en jeugdorganisaties. Het zijn vooral mannen tussen de 55 en 70 jaar die contact opnemen.

Opvallend veel hulpvragen van mannen

Opvallend is dat het merendeel van de hulpvragen die Korrelatie nu krijgt afkomstig is van mannen. Het gaat hierbij om gevallen van seksueel misbruik, maar ook om misstanden wat betreft behandeling of bejegening. Korrelatie biedt al jaren advies en hulp aan slachtoffers van misbruik en mishandeling. Tot nu toe kwamen de meeste hulpvragen van vrouwen. De aandacht die er op dit moment is voor misbruik in de RK kerk maakt met name bij mannen veel los en laat hen na jaren van zwijgen eindelijk praten.

Eindelijk gehoor

De meeste hulpvragen zijn afkomstig van mensen tussen de 55 en 70 jaar. Zij zijn opgegroeid in een maatschappij waarin er geen ruimte was voor hun verhaal. Vaak werden zij niet geloofd, of zelfs bestraft wanneer ze over het misbruik spraken. Na zoveel jaren is het voor hen zeer moeilijk om het gesprek te beginnen. Nu nog hebben ze te kampen met schaamte en leed. Vaak is het misbruik bepalend geweest voor hun ontwikkeling en (seksuele) relaties. De behoefte aan anonieme en professionele hulp, zoals Korrelatie deze biedt, is dan ook groot.

Misbruik in meerdere organisaties

De professionele hulpverleners van Korrelatie merken dat de huidige media-aandacht belangrijk is voor mensen die misbruikt zijn. Naast verhalen over misbruik binnen de Rooms Katholieke kerk komen er ook reacties van mensen die in andere organisaties misbruikt zijn. Meestal gaat het hierbij om organisaties waarin sprake was van veel autoriteit en macht, gecombineerd met een gebrek aan openheid, transparantie en toezicht. Het nieuws over misbruik in de kerk opent ook voor de slachtoffers hiervan oude wonden. Maar belangrijker nog: de slachtoffers voelen vaak voor het eerst de ruimte om te praten en om hulp te vragen.

Proces niet in kiem smoren

Het bespreekbaar worden van seksueel misbruik is een waardevol maar gevoelig proces. Bagatelliserende reacties en partijen die in de media het misbruik proberen te weerleggen kunnen dit proces in de kiem smoren. De maatschappelijk werkers en psychologen van Korrelatie zijn bereikbaar voor iedereen die een luisterend oor wil.

Profiel Korrelatie

Korrelatie vervult in Nederland al 45 jaar een belangrijke rol in psychische en psychosociale hulpverlening. De dienstverlening van Korrelatie onderscheidt zich door de toegankelijkheid van professionele hulpverlening. Voor een persoonlijk gesprek met een hulverlener van Korrelatie kunnen mensen bellen naar 0900-1450. Chatten en mailen met een hulpverlener op www.korrelatie.nl kan ook.





http://www.korrelatie.nl