MBO raad

VWS keurt Scholingsmodel voor verpleegkundigen goed

16-03-2010 - Het ministerie van VWS heeft het door de MBO Raad en HBO-raad gezamenlijk ontwikkelde 'Scholingsmodel voor verpleegkundigen' goedgekeurd. Dit Scholingsmodel geldt voor verpleegkundigen die niet voldoen aan de werkervaringeis van 2080 uur (in vijf jaar) voor herregistratie in het Wet BIG-register. Om toch ingeschreven te blijven in het BIG-register kunnen deze verpleegkundigen een scholingstraject volgen bij een mbo- of hbo-instelling.
Herregistratie
Herregistratie voor verpleegkundigen is een belangrijk onderdeel van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG). Deze wet bevordert en bewaakt de kwaliteit van de zorg. Registratie van zorgverleners maakt daar een belangrijk deel van uit. Per 1 januari moeten verpleegkundigen, fysiotherapeuten en verloskundigen zich om de vijf jaar laten herregistreren. Dat kan bij voldoende werkervaring of door het volgen van scholing.

Inhoud
Mbo-instellingen en hogescholen die een licentie hebben of geaccrediteerd zijn voor de initiële opleiding tot verpleegkundige (niveau 4 en 5), krijgen gratis de beschikking over het Scholingsmodel. De onderwijsinstellingen kunnen dit model uitvoeren via hun afdeling contractactiviteiten. Zij kunnen verpleegkundigen die niet aan de werkervaringseis voldoen een opleiding bieden zodat deze verpleegkundigen zich toch kunnen herregistreren. Het Scholingsmodel bevat onder andere informatie over deelkwalificaties, eindtermen, leerdoelen, leeractiviteiten, studiebelastinguren, toetsing/examinering (format certificaat) en een adviesprijs voor de contractactiviteiten. Het model is ontwikkeld met subsidie van het ministerie van VWS.

Gelijkstellingsbepaling voor docenten
De minister van VWS heeft bepaald dat docenten die onderwijs verzorgen in het `centrale vakgebied verpleegkunde' van de opleiding tot verpleegkundige, hun werkzaamheden mogen meetellen voor de werkervaringseis. In de VWS Ministeriële Regeling staat welke inhoudelijke criteria daar bij horen. In grote lijnen betekent dit dat een docent Verpleegkunde, in een periode van vijf jaar, minimaal 2080 uur moet hebben gewerkt. Dit is gemiddeld acht uur per week.

Bijlage
VWS Scholingsmodel herregistratie Wet BIG

Meer informatie
Marije Hulsbosch, perswoordvoerder MBO Raad: m.hulsbosch@mboraad.nl of 06-50 27 26 73.

Bron/Auteur: Webredactie