Gemeente Dongen

Opnieuw subsidie voor stoppende veehouders

Publicatiedatum: 16-3-2010

Het provinciebestuur van Noord-Brabant wil intensieve veehouderijbedrijven in of bij natuurgebieden subsidiëren als die stoppen met hun bedrijf.

Voor deze tweede tranche van de Subsidieregeling Beëindiging intensieve veehouderijen (BIV) wil het provinciebestuur 6,5 miljoen euro uittrekken. Daarmee verwacht Brabant 35 tot 40 bedrijfsbeëindigingen te kunnen faciliteren. Als zich meer boeren aanmelden, bepalen Gedeputeerde Staten welke bedrijfsbeëindigingen voorrang moeten krijgen. Boeren die met hun bedrijf stoppen, krijgen een vergoeding voor de economische waarde van hun stallen en een sloopkostenvergoeding. Van 15 maart tot en met 26 april kunnen daarvoor aanvragen worden ingediend.

Anderhalf jaar geleden werd de BIV-regeling voor het eerst opengesteld. Hiermee worden momenteel 25 intensieve veehouderijen met in totaal bijna 52.000 m2 aan stallen gesloopt. Daarmee is een bedrag van 4,3 miljoen euro gemoeid.

Veel veehouders beraden zich momenteel op de toekomst: nieuwe wet- en regelgeving zoals de Algemene Maatregel van Bestuur-huisvesting (die maxima stelt aan de ammoniakuitstoot), welzijnseisen, luchtkwaliteit (fijnstof) en Natura 2000, maakt investeringen in milieumaatregelen en/of bedrijfsverplaatsing noodzakelijk. Met het stimuleren van bedrijfsbeëindiging van intensieve veehouderijen in of nabij natuurgebieden geeft de provincie invulling aan de zogenoemde afwaartse beweging: het terugdringen van intensieve veehouderij, het ontstenen van het buitengebied en een vermindering van de ammoniakuitstoot in natuurgebieden.

Aanvraag
U kunt uw aanvraag indienen bij de provincie Noord-Brabant tijdens de openstelling van de regeling van 15 maart tot en met 26 april 2010. Het aanvraagformulier kan worden gedownload of opgevraagd: http://www.brabant.nl/dossiers/dossiers-op-thema/ruimtelijke-ordening/ intensieve-veehouderij/beeindiging-intensieve-veehouderijen_biv.aspx

Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met de heer D. Plantema op telefoon 073 680 83 40 of via mailadres dplantema@brabant.nl.