Ministerie van Defensie

Hr. Ms. Tromp Hr. Ms. ontwapent piraten

16 maart 2010, 10.15 uur

Het Nederlandse fregat Hr. Ms. Tromp heeft 3 bootjes met 9 vermoedelijke piraten ontwapent. In de skiffs werd een grote hoeveelheid wapens, waaronder AK-47 machinegeweren en een raketwerper gevonden. Ook waren de mannen in het bezit van piraterijattributen, zoals ladders en satelliettelefoons. De boordhelikopter van De Tromp wist het 10 meter lange moederschip eergisteren met behulp van waarschuwingsschoten te stoppen. Aan boord bevonden zich 2 vermoedelijke piraten. - Foto: ministerie van Defensie

Na een mislukte piraterijpoging enkele dagen eerder, werd in samenwerking met Zweedse en Luxemburgse patrouillevliegtuigen de vermoedelijke piratengroep ontdekt. De Hr. Ms. Tromp kreeg hierop de opdracht om de skiffs onschadelijk te maken. De boordhelikopter van De Tromp wist het 10 meter lange moederschip eergisteren op zo'n 750 kilometer van de Seychellen met behulp van waarschuwingsschoten te stoppen. Aan boord bevonden zich 2 vermoedelijke piraten.

Piraterijattributen

De aanboord van de skiffs aangetroffen wapens. - Foto: ministerie van Defensie

De 2 bijbehorende aanvalsskiffs met 7 overige verdachten werden gisteren aangehouden tijdens de vervolgactie. Dit gebeurde door de speciale eenheid van het Korps Mariniers die meevaren met de Tromp. Met behulp van RHIBS, snelle motorboten, gingen zij aan boord van de piratenskiffs. Hier troffen zij een grote hoeveelheid wapens, waaronder 6 AK-47 machinegeweren, een raketwerper met 4 raketten en messen aan. Ook waren de aangehouden mannen in het bezit van piraterijattributen, zoals diverse ladders en satelliettelefoons.

Een van de inbeslag genomen skiffs - Foto: ministerie van Defensie

Alle voor piraterijdoeleinden bruikbare artikelen zijn in beslag genomen en de munitie is overboord gezet. Na verhoor worden de vermoedelijke piraten, in lijn met de richtlijnen van de EU, op een bereikbare afstand van de Somalische kust in 1 van de skiffs gezet. Hiervoor is met het Openbaar Ministerie overleg gepleegd. Een skiff is reeds vernietigd met de goalkeeper, de andere wordt nog vernietigd.

Somalische bassin

Eerder hebben het Duitse fregat FGS Emden en het Deense fregat HDMS Absalon vergelijkbare acties uitgevoerd. Ook hierbij werden de piraten, na inbeslagname van de goederen en vernietiging van enkele skiffs, richting de Somalische kust gestuurd. De Hr.Ms. Tromp maakt deel uit van operatie Atalanta van de Europese Unie. De EU-eenheden concentreren hun antipiraterijoperatie op dit moment in het Somalische bassin. De nadruk ligt op het voortijdig ontdekken, het afschrikken en het verstoren van piratenactiviteiten.