Gerechtshof 's-Gravenhage


Uitspraak Haagse hof in procedure oud-wethouder tegen voormalig fractievoorzitter Leefbaar Delft en restauranteigenaar

Den Haag, 16 maart 2010 - Het gerechtshof in Den Haag heeft op dinsdag 16 maart 2010 een vordering tot schadevergoeding van een oud-wethouder uit de gemeente Delft tegen de oud-fractievoorzitter van de politieke partij Leefbaar Delft afgewezen. De voormalig wethouder vond dat hij door de voormalige fractievoorzitter ten onrechte van corruptie en vriendjespolitiek was beschuldigd. Vervolgens bepaalde het Haagse hof dat een eigenaar van een Italiaans restaurant in Delft door beeld- en geluidopnames van de oud-wethouder openbaar te maken onrechtmatig heeft gehandeld.

De oud-wethouder is van mening dat hij door Leefbaar Delft en de voormalige fractievoorzitter van die partij in een groot aantal publicaties en interviews op televisie en in de krant ten onrechte is beschuldigd van corruptie en vriendjespolitiek. Daardoor is zijn dienstverband bij een bedrijf niet doorgegaan en heeft hij reputatieverlies geleden. Verder is de oud-wethouder van mening dat de restauranthouder bewust en heimelijk beeld- en geluidsopnames van hem heeft gemaakt met de bedoeling om deze aan pers en politici door te spelen en daarnaast dat de restauranthouder openbare beschuldigingen aan het adres van de oud-wethouder heeft gedaan om hem te beschadigen.

Het hof geeft de oud-wethouder geen gelijk in zijn vordering tegen de voormalige fractievoorzitter van Leefbaar Delft. Het hof vindt dat de publicaties van de fractievoorzitter over de wethouder, ondanks de felle toonzetting daarvan, als een geoorloofde bijdrage aan het politieke debat moeten worden beschouwd. De grenzen van de vrijheid van meningsuiting zijn daarmee niet overschreden. De fractievoorzitter had als volksvertegenwoordiger namelijk een ruime vrijheid om de door hem bedoelde zaken in het openbaar aan de orde te stellen. Hetzelfde geldt in principe voor Leefbaar Delft als politieke partij. De veroordeling van Leefbaar Delft ten aanzien van een aantal publicaties blijft echter in stand, aangezien Leefbaar Delft haar hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank niet heeft doorgezet.

Het hof is evenals de rechtbank van oordeel dat de restauranthouder onrechtmatig tegenover de oud-wethouder heeft gehandeld door delen van de beeld- en geluidsopnames die hij in zijn bezit had openbaar te maken. Deze openbaarmaking werd volgens het hof niet gerechtvaardigd door de kennelijke bedoeling van de restauranthouder om alsnog subsidie van de gemeente af te dwingen. De restauranthouder had moeten begrijpen dat de positie van de wethouder door het openbaar maken van de opnames beschadigd kon worden.

LJ Nummer

BL7588
Zie het origineel

Bron: Gerechtshof 's-Gravenhage Datum actualiteit: 16 maart 2010 Naar boven