Senternovem

16-03-2010 |

Energielabel steeds belangrijker

Een energielabel informeert potentiële kopers en huurders over de energieprestatie van hun (toekomstige) woning of gebouw. Een verbeterde energieprestatie betekent een lager energiegebruik en minder uitstoot van broeikasgassen. Labeling biedt daarnaast nog meer voordelen.

Gunstig gelabelde woning beter verkocht
Kopers zijn bereid méér te betalen voor woningen met een gunstig energielabel. Dat blijkt uit onderzoek van de Rotterdam School of Management, Erasmus University en de Universiteit Maastricht. Door informatie van Agentschap NL (voorheen SenterNovem) en data van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) te combineren, konden de wetenschappers de effecten van het energielabel op de koopwoningmarkt onderzoeken. Bekijk het onderzoeksrapport.

Overheid: alleen nog duurzaam huren
Niet alleen energiezuinige woningen liggen beter in de markt. Het geldt in toenemende mate ook voor kantoren. Volgens de richtlijnen voor Duurzaam inkopen neemt de Rijksoverheid vanaf begin 2010 alleen nog gebouwen in gebruik met minimaal energielabel C. De Rijksoverheid koopt vanaf 2010 voor 100 % duurzaam in, gemeenten volgen en streven naar 100% in 2015.

Meer lenen voor minder energie
In de Nationale Hypotheek Garantie norm 2009 is al de mogelijkheid geïntroduceerd om maximaal EUR 6.500 extra te lenen voor het nemen van energiebesparende maatregelen. Dit extra bedrag wordt door de NHG buiten de toetsing voor de maximale financieringslast gehouden. Het energielabel gaat mogelijk de hoogte van de te verstrekken hypotheek beïnvloeden. Een label kan bijdragen aan inzicht in de energielasten.

Ook voor verhuurders
De Energie investeringsaftrek (EIA) is speciaal voor verhuurders die investeren in energiebesparende technieken in bestaande utiliteitsgebouwen. Het kan daarbij gaan om specifieke energiebesparende voorzieningen of om verbouwingen waarbij het energielabel minimaal twee stappen wordt verbeterd of naar label B gaat.

Puntenwaardering huurwoningen aangepast
Het ministerie van VROM/WWI, Aedes en de Woonbond hebben overeenstemming bereikt over aanpassing van het puntensysteem voor huurwoningen, onder voorbehoud per 1 juli 2010. Essentie van de aanpassing: hoe beter de energieprestatie van de woning, hoe hoger het aantal punten voor het energiedeel. Doel is om energiebesparing in huurwoningen te stimuleren. Ga voor een overzicht van het aangepaste puntenstelsel naar de site van het ministerie van VROM. Bekijk het puntenwaarderingssysteem.

Op naar de 2 miljoen
Sinds de introductie van het energielabel in januari 2008 zijn al meer dan 1,6 miljoen woningen en gebouwen gelabeld. Sinds de introductie van het vernieuwde label - januari 2010 - werden 18.675 woningen en 659 gebouwen afgemeld (stand 1 maart 2010). Het energielabel wordt steeds breder gewaardeerd als middel om te komen tot energiebesparing. Wijzigingsdatum |

16-03-2010