Politiebond ACP

4 maart 2010

Toezicht en Handhaving Amsterdam in actie!

Tachtig collega's van stadstoezicht en handhaving in Amsterdam hebben een werkonderbreking van twee uur gehouden voor behoud van werk en koopkracht.
Collega's van toezicht en handhaving in Amsterdam kwamen in actie voor behoud van werk en koopkracht.

Collega's van toezicht en handhaving in Amsterdam kwamen in actie voor behoud van werk en koopkracht.

Kaderleden Martijn van den Haak en Stephan Horn organiseerden voor de ACP-leden de actie. De dienst toezicht en handhaving werkt nauw samen met de politie in ondermeer openbaar vervoer, milieu en overige taken in het publieke domein. De toezichthouders vallen onder de CAO van de gemeenten.

Nullijn
Al in 2009 is er een sociaal akkoord bereikt, waarbij over 2009 1,5 % loonsverhoging en behoud van werk werd overeengekomen tussen werkgever en bonden. Toen echter de crisis zich aandiende, "bedacht"de werkgever zich. Hij stelde zich daarbij op een standpunt wat inhield dat 4 jaar de nullijn zou gelden voor de collega's in toezicht & handhaving. Onderhandelingen om deze merkwaardige koerswijziging ongedaan te maken, liepen op niets uit. Over 2009 werd uiteindelijk nog 0,5 % incidenteel loon geboden door de werkgever, maar daar hield het mee op. Dit bod van de werkgever staat tot op heden en er is niet bewogen door de werkgever in de richting van de wens van de werknemers.

Hardere actie
Namens de gezamenlijke bonden gaf onderhandelaar Bart Schnoor van CNV Publieke Zaak voorlichting over de stand van zaken. "In de begrotingen van de gemeenten is het bedrag voor de loonsverhogingen gewoon ingecalculeerd. Het geld is er dus, maar de werkgever weigert uit te betalen!" aldus Schnoor. Daarnaast gaf hij aan dat de bestuurders die dit besluit hadden genomen zelf wel een verhoging van 3% hebben gehad. Schnoor gaf verder aan te hopen dat de werkgever op haar standpunt terugkomt, anders sluit hij hardere acties niet uit. De kaderleden van de ACP kunnen zich in deze opstelling vinden.

Inmiddels hebben ook de provincies en waterschappen zich aangesloten bij de acties van gemeentepersoneel.

---