Gemeente Doetinchem

persbericht 15 maart 2010

Informateur Doetinchem streeft naar brede coalitie

De Doetinchemse informateur Otwin van Dijk heeft de eerste fase van de coalitiebesprekingen afgerond. De gemeenteraad bespreekt de resultaten van deze informatieve ronde aanstaande woensdag in een extra raadsvergadering.

Brede coalitie mogelijk
Van Dijk heeft het proces om tot een nieuwe coalitie en een daarbij behorend programma te komen, in twee fases geknipt: een oriënterende en een onderhandelingsfase. In het kader van de oriënterende fase heeft hij de afgelopen week met alle in de gemeenteraad van Doetinchem gekozen partijen gesprekken gevoerd.

Van Dijk constateert dat de gesprekken in een constructieve sfeer zijn verlopen: We leven momenteel in een economisch lastige periode. De overheid zal de komende tijd fors moeten bezuinigen. Ik merk dat alle partijen in de raad zich daar niet alleen ten volle van bewust zijn, maar dat er grote bereidheid is om verantwoordelijkheid te dragen voor de keuzes die het gemeentebestuur zal moeten maken. Ik merk dat er veel draagvlak is voor de huidige coalitie, maar dat er zeker kansen zijn om deze coalitie te versterken met een of meer partijen. Dat sterkt mij in elk geval in het streven naar een brede coalitie.

Bijzondere aandacht
Tijdens deze gesprekken stonden vier vragen centraal:
* hoe kijkt u aan tegen de verkiezingsuitslag?
* wat wilt u absoluut gerealiseerd hebben de komende periode?
* wat wilt u absoluut niet, anders gezegd, waar rust een veto op?
* hoe kijkt u aan tegen bezuinigingen?

Onderwerpen die volgens de formateur in de komende periode bijzondere aandacht verdienen zijn het sociaal beleid in de meest ruime zin van het woord, de oplossing van de verkeersproblematiek en de aanstaande bezuinigingen. Van Dijk: De partijen zijn het in grote lijnen eens dat de komende bezuinigingen niet tot een kaalslag mogen leiden. Zorgvuldigheid is hier geboden. We zullen goed moeten kijken welke taken de gemeente wel en niet uitvoert en hoe we omgaan met grote projecten. Of de ozb wel of niet verhoogd kan worden, is nog punt van discussie. Wel merk ik overeenstemming als het gaat om ons sociaal beleid; Doetinchem moet de sociale gemeente blijven die het nu is. Overigens constateert de informateur dat uiteraard over de hele linie van gemeentelijke taken bekeken moet worden hoe zaken slimmer georganiseerd kunnen worden. Van Dijk: We zullen er samen de schouders onder moeten zetten.

Extra raadsvergadering
Op woensdag 17 maart is er om 19.30 uur een extra raadsvergadering (locatie Waterschap). Tijdens deze raadsvergadering delen de partijen de conclusies uit de consultatieronde en dienen richtinggevende uitspraken te worden gedaan ten aanzien van de vorming van een nieuwe coalitie en het uit te voeren programma.