Vogelbescherming Nederland


Nieuws maart 2010

Succesvol trekvogelproject afgesloten
Dinsdag 16 maart 2010
Elf kustcentra van Nederland hebben drie jaar lang samengewerkt in een project over trekvogels voor basisscholen. Dit trekvogelproject is met ruim 10.000 deelnemende scholieren succesvol verlopen. Ecomare, de trekker van het project, blikt tevreden terug.

Scholen die deelnamen aan het trekvogelproject kregen, dankzij verschillende subsidies, een gratis veldwerkprogramma aangeboden. Dit veldwerk werd begeleid door een van de elf deelnemende kustcentra. Als locatie kon worden gekozen uit de vijf Waddeneilanden, Den Helder, Lauwersmeer en vier plekken in Zeeland.

In de drie jaar dat het project liep hebben 434 schoolgroepen eraan meegedaan. Alle leerlingen kregen van te voren een speciale trekvogelkrant. De leerkracht werd gevraagd het veldwerk voor te bereiden in de klas. Hiervoor kon gebruik gemaakt worden van de krant, de website vogeltrackers.nl en bijbehorend lesmateriaal. Dit werd allemaal gratis ter beschikking gesteld door het project.

De leerlingen en leerkrachten waren bijzonder positief over het project. Voor de scholen was het fijn dat de kosten beperkt bleven tot de reis- en (eventueel) verblijfskosten. De centra waren ook heel enthousiast over het project en hebben besloten het programma op te nemen in hun reguliere aanbod van educatieve activiteiten. Nu de subsidie is beëindigd kan dit echter niet meer kosteloos. De leskrant, de website en het lesmateriaal blijven wel gratis.

Ecomare heeft het trekvogelproject opgezet in samenwerking met het NIOZ, WILDzoekers, Vogelbescherming Nederland en Natuurmonumenten.