Onze Lieve Vrouwe Gasthuis


Persbericht: Mystery guests testen service in OLVG

Amsterdam, dinsdag 16 maart 2010

Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam is een van de eerste ziekenhuizen in Nederland die met grote regelmaat mystery guests gaat inzetten om de service te testen. Deze anonieme en speciaal getrainde professionals beoordelen vanuit de beleving van de patiënt onder andere wachtkamers en de bejegening door de medewerkers. De afdeling Oogheelkunde krijgt vanaf deze maand vier keer per jaar bezoek van mystery guests. Andere afdelingen volgen in de loop van het jaar.

Naar aanleiding van een eerste onderzoek met mystery guests hebben medewerkers van de afdeling Oogheelkunde service- en kwaliteitscriteria vastgesteld. In speciale sessies verplaatsten medewerkers zich in de patiënt. Dit leverde een concreet en overzichtelijk serviceconcept op. Hierin staat in woord en beeld onder andere hoe de klant ontvangen wordt bij de balie, wat er in de wachtkamer moet gebeuren voor een prettig verblijf en de juiste volgorde van ontvangst en afhandeling bij een onderzoek. Uitgangspunt daarbij is een hoge mate van gastvrijheid en klantgerichtheid.

Volgens oogarts en unitvoorzitter Oogheelkunde Jan Peter Witmer en bedrijfsleider Ingrid Booster hebben positieve contacten met patiënten ook direct invloed op het werkplezier van de medewerkers: "Patiënten die prettig ontvangen worden en die we vervolgens snel en goed tijdens hun verblijf op onze afdeling behandelen, reageren positiever op onze medewerkers. En dat zit vaak in simpele dingen, zoals een correcte begroeting bij de balie of een nette wachtruimte." Doordat de medewerkers nauw betrokken zijn bij het vaststellen van het serviceconcept, staat iedereen achter deze aanpak.

Ook andere afdelingen van het OLVG stellen een serviceconcept op om dat vervolgens door mystery guests te laten testen. Zo wordt duidelijk waar verbeteringen noodzakelijk zijn. Het OLVG werkt hierbij samen met onderzoeksbureau Mystery Review dat veel ervaring heeft met het inzetten van mystery guests.