GroenLinks Rotterdam



GroenLinks staakt gesprek met Leefbaar in IJsselmonde

Groenlinks gaat in de deelgemeente IJsselmonde niet in gesprek met Leefbaar Rotterdam over de vorming van een coalitie. Volgens fractievoorzitter Jos van Eijk wijken de standpunten en meningen op belangrijke onderdelen sterk af. ,,Om politieke redenen kunnen de twee partijen niet samen bestuursverantwoordelijkheid dragen," aldus Van Eijk.

GroenLinks zat in de afgelopen vier jaar in IJsselmonde in het college met PvdA, CDA en SGP/ChristenUnie. GroenLinks heeft bij de verkiezingen op 3 maart veel stemmen gewonnen, maar behaalde net geen tweede zetel in de deelraad. Leefbaar Rotterdam is de grootste partij geworden en heeft het initiatief genomen om tot een nieuwe coalitie te komen.

Jos van Eijk ziet geen mogelijkheden meer tot samenwerking met Leefbaar Rotterdam in IJsselmonde en heeft een vervolggesprek daarom afgezegd. ,,Leefbaar blijft naar mijn mening vasthouden aan een maatschappijbeeld dat mensen met een niet-Nederlandse afkomst een bedreiging vormen voor de verworvenheden van autochtone bewoners van IJsselmonde. Zij zien die verworvenheden als `persoonlijk eigendom' in plaats van `algemeen bezit'. Mensen met een andere afkomst worden alleen `ingesloten' als zij expliciet toestemming krijgen. Met zo'n maatschappijvisie over eerste -en tweederangs burgers kom je nooit tot beleid en oplossingen waar GroenLinks bestuursverantwoordelijkheid voor wil dragen."

Volgens Van Eijk moet Leefbaar Rotterdam nu eerst proberen om met andere partijen tot een akkoord te komen. ,,Het zal wel moeilijk worden in IJsselmonde. Leefbaar en PvdA vormen twee grote blokken en verder zijn er wat kleinere partijen ", zegt Van Eijk. ,,Maar mijn inschatting is dat op programmatisch gebied er veel water door de Maas zal stromen voordat GroenLinks en Leefbaar Rotterdam elkaar in die mate kunnen vinden dat samenwerking op bestuurlijk gebied tot de mogelijkheden behoort. Dat zit er gewoon niet in."