Ministerie van Economische Zaken

Van der Hoeven: `CPB-cijfers tonen noodzaak keuzes'

16 maart 2010 | nieuwsbericht | Kredietcrisis

Economische cijfers van het Centraal Plan Bureau laten zien dat moeilijke keuzes gemaakt moeten worden om de Nederlandse economie sterk te houden. Dat zegt minister Van der Hoeven dinsdag 16 maart 2010 over de cijfers van het Centraal Plan Bureau.

'Er zullen moeilijke keuzes gemaakt moeten worden. Een keuze bijvoorbeeld tussen het terugdringen van de omvang van de overheid of het doorschuiven van de kosten naar burgers en bedrijven. Het zal een mix van beide worden. De kracht van de economie moet daarbij voorop staan. Daarom moeten we heel voorzichtig zijn met lastenverhoging,' aldus de minister.

'Verder zijn handel en buitenlandse investeringen de motor van onze economie. Ondanks de economische crisis en deze cijfers zijn de buitenlandse investeringen in Nederland in 2009 verder toegenomen. Dat is goed nieuws. Maar willen we buitenlandse bedrijven blijven aantrekken en behouden, dan zullen we ook daaraan moeten blijven werken.'

Crisisaanpak

Volgens Van der Hoeven blijkt uit de cijfers verder dat de crisisaanpak van het kabinet werkt. 'De CPB-rapporten laten zien dat de crisisaanpak van het kabinet erger heeft kunnen voorkomen. De economie lijkt ook weer wat op adem te komen. Tegelijk laat het CPB zien dat er nog grote uitdagingen voor ons liggen. Als we hier de komende jaren niets mee doen is onze economie slechter af.'

De CPB-cijfers laten zien dat de Nederlandse economie dit en komend jaar met respectievelijk 1,5 en 2 procent groeit. Door de economische crisis is de Nederlandse economie 5 procent van het bruto binnenlands product kwijtgeraakt ten opzichte van de eerder verwachte groei. Volgens het CPB wordt dit verlies 'niet of nauwelijks' goed gemaakt.