Gemeente Achtkarspelen


Plastic afval: gewoon in het restafval!

U hebt vast al eens de spotjes op televisie gezien met de âPlastic Heroâ, het symbool voor de inzameling van kunststoffen. En misschien hebt u zich ook al eens afgevraagd of u binnenkort ook het plastic afval apart moet houden. Het antwoord hierop is nee, voor u verandert er namelijk niets!

U kunt uw plastic afval gewoon in de grijze container deponeren waarna het in de scheidingsinstallatie van Omrin in Oudehaske verder wordt verwerkt. Door een uitbreiding van deze installatie kan Omrin nu ook het plastic afval uit uw restafval halen. Deze techniek wordt nascheiding genoemd, het afval wordt achteraf gescheiden. De manier van inzamelen waarbij burgers het plastic apart moeten verzamelen noemen we voorscheiding.

De nascheiding van uw kunststof afval gebeurt door dit afval met lucht uit het overige restafval âte schietenâ en daarna te wassen en verder te sorteren. Deze manier van nascheiding gebeurt ook al in het buitenland en met groot succes.

Nascheiding is beter voor het milieu en veel doelmatiger - geen voertuigen nodig die het plastic apart komen ophalen, geen wegwaaiende plastic zakken in het straatbeeld, geen aparte plastic 'bollen' - en veel gemakkelijker voor u: u krijgt geen extra bak, zak of doos in de bijkeuken, schuur of garage, en u hoeft niet elk stukje plastic apart te houden.

Uiteraard is het heel belangrijk dat u het afval dat u nu al apart houdt, wél blijft scheiden. Denk daarbij aan papier/karton, GFT-afval, glas, klein chemisch afval, textiel, elektr(on)ische apparatuur en grof vuil. Deze afvalstromen kunnen niet worden nagescheiden.

Kijk voor meer informatie over nascheiding op www.omrin.nl of www.plastic-heroes.nl