Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van dinsdag 16 maart

Alkmaar, 16-03-2010 o 14:00

Poging straatroof in Ter Plaatse

Alkmaar, dinsdag 16 maart 2010.

De politie is op zoek naar twee mannen die met geweld hebben geprobeerd een vrouw van de dagopbrengst van een winkel in Alkmaar te beroven. Van deze poging zijn videobeelden beschikbaar die woensdag 17 maart worden uitgezonden in het opsporingsprogramma Ter Plaatse van TV Noord-Holland.

De poging tot beroving vond plaats na afloop van de markt in het centrum op zaterdag 27 februari 2010 rond 17.45 uur. Een 18-jarige medewerkster van een winkel in het centrum wilde de dagopbrengst storten bij de Rabobank aan de Gedempte Nieuwesloot. Bij het oversteken van de Markstraat werd haar tas met inhoud vastgegrepen door een man met een beige jas. Hij trok hard aan de tas maar de vrouw liet niet los en werd enkele meters meegetrokken. De dader gaf hierbij zijn poging op en rende daarna weg samen met een handlanger die toe had staan kijken. Het tweetal vluchtte te voet door het centrum. Ze renden over het Waagplein en over de Dijk langs parkeergarage De Karperton. Ze verdwenen op de Herenstraat in de richting van de Kanaalkade.

De vrouw is door de overval geschrokken maar ze maakt het goed. Ze zag kans de dagopbrengst alsnog te storten. Van deze poging tot diefstal met geweld waren twee ongeveer 14-jarige jongens op een fiets getuige. Een van hen is nog achter de vrouw aan gelopen. Deze twee jongens zijn goed op de beelden van de bewakingscameras te zien en de politie wil graag met hen in contact komen.

De politie neemt deze zaak hoog op en is op zoek naar de daders.

Het ging om twee blanke mannen tussen de 20 en 30 jaar oud en tussen de 1,70 en 1,80 meter lang. Ze droegen beiden een blauwe spijkerbroek en sportschoenen en een driekwart lange jas.

De man die aan de tas trok had een beige jas met capuchon aan. Later droeg hij een blauwe wollen muts en zijn sportschoenen waren wit van kleur.

Zijn handlanger droeg een donkere jas met een capuchon die was afgezet met een bontkraag. Hij droeg donkere sportschoenen.

TV ter plaatse wordt uitgezonden op woensdag 17 maart 2010 vanaf 17.30 uur op TV Noord-Holland. Het wordt tot de volgende dag ieder uur herhaald.

Mocht u tips hebben of inlichtingen over de daders kunnen geven bel dan met de politie in Alkmaar: 0900-8844 of direct met het rechercheteam: 06-52546460.

Mailen naar het rechercheteam kan
ook:overvallen_NHN@noord-holland.politie.nl

Onopvallende videosurveillance

Abbekerk, zondag 14 maart

Videosurveillanten van politie Zaanstreek-Waterland hebben zondagmiddag rond 16.35 uur op de A7 ter hoogte van Abbekerk het rijbewijs ingevorderd van een 45-jarige automobilist uit Hoorn. De man kreeg direct de aandacht van de videosurveillanten, toen hij met zijn auto met hoge snelheid voorbij kwam. De videosurveillanten deden een meting, waaruit bleek dat de man met een gemiddelde snelheid reed van 187 km/uur. (De maximale snelheid op de A7 is 120 km/uur). De videosurveillanten zette de automobilist uit Hoorn op een veilige manier aan de kant en stelden hem in de gelegenheid om zijn eigen weggedrag na te zien op video. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en is doorgezonden naar het Openbaar Ministerie in Alkmaar.

Videosurveillanten zijn politiemensen met een speciale rijopleiding, die met een onopvallende politieauto het onveilige rijgedrag van bestuurders vastleggen. Weggebruikers die door hun rijgedrag negatief opvallen, worden door de videosurveillanten staandegehouden en zij kunnen de beelden van hun eigen rijgedrag terugzien. De videosurveillanten geven daarbij uitleg over de reden waarom de weggebruiker aan de kant is gezet. De onopvallende videosurveillanceauto is uitgerust met geijkte meet- en opnameapparatuur.

Twee aanhoudingen voor diefstal sieraden bij juwelier

Heerhugowaard, maandag 15 maart

Een 22-jarige en een 21-jarige man, beide afkomstig uit Hoorn, zijn aangehouden voor diefstal bij een juwelier aan de Middenweg op maandag 25 mei. De twee kwamen die dag in de winkel en toonden belangstelling om iets te kopen. De juwelier ging achter in de winkel een armband halen om deze aan één van de mannen te tonen. Toen hij terugkwam was nog maar één van de mannen in de winkel. Toen ook deze vertrokken was, bleek dat er sieraden waren verdwenen.

In het kader van het politieonderzoek werden op woensdag 22 februari camerabeelden van de verdachten getoond in het opsporingsprogramma Ter Plaatse van RTV-NH. Deze uitzending leverde meerdere tips op via Meld Misdaad Anoniem. De maandag na de uitzending meldde de 21-jarige verdachte zich in Hoorn op het politiebureau. Vorige week meldde ook de tweede verdachte, de 20-jarige man, zich bij de politie in Hoofddorp.

Mes op school

Den Helder, maandag 15 maart

Op maandagmiddag werd een 15-jarige jongen uit Wieringerwerf op een school voor voortgezet onderwijs in Den Helder aangehouden wegens het bezit van een mes. Personeel van de school zag dat hij het mes in zijn handen had in de kantine van de school. Het personeel waarschuwde de politie die de jongen aanhield. Hoewel het wapen officieel niet onder een strafbare categorie valt, wordt toch proces-verbaal tegen de jongen opgemaakt. Hij verklaarde namelijk het wapen bij zich te hebben om zich te kunnen verdedigen. Het mes is in beslag genomen.

Bedreiging met vuurwapen

Hoorn, maandag 15 maart

Op maandagavond omstreeks 21.20 uur werd een 18-jarige jongen uit Hoon bedreigd met een vuurwapen. De jongen had enkele dagen geleden ruzie gehad met een man bij een tankstation in Hoorn. Toen het slachtoffer in de tuin van een woning aan de Spinner in Hoorn stond, kwam de man plotseling de tuin binnen. Hij was in gezelschap van vier anderen. Hij werd bedreigd met een vuurwapen en moest schade, die hij aan sieraden van de verdachte zou hebben toegebracht, vergoeden. Het slachtoffer wist echter weg te rennen. De politie stelt een onderzoek in naar de identiteit van de verdachte.

Onopvallende controle

Bergen, maandag 15 maart

Op maandag kregen zeven bestuurders een proces-verbaal wegens verkeersovertredingen gepleegd op de bergerweg in bergen. In vijf gevallen ging het om automobilisten die niet handsfree zaten te bellen. In de andere twee gevallen werd bekeurd wegens overschrijding van de maximum snelheid van 50 km per uur. De bestuurders reden respectievelijk 15 en 20 km te hard.

Afval verbranden

Aartswoud, dinsdag 16 maart

Op dinsdagmorgen kreeg een 58-jarige man uit Aartswoud een bekeuring omdat hij illegaal afval aan het verbranden was achter een boerderij aan de Zuiderzeestraat in zijn woonplaats. De man had een oude vacuümtank die voorzien was van een schoorsteen. Naast houd en papier, werd ook plastic in de tank verbrand.

Hennepkwekerij: politie zoekt getuigen

Den Burg, dinsdag 16 maart

Op dinsdag werd een onderzoek ingesteld in een woning aan de Gasthuisstraat in het centrum van Den Burg. De politie stelde het onderzoek in naar aanleiding van klachten uit de omgeving. In de woning werd een plantage met 500 stekken aangetroffen. Ook bleek er sprake te zijn van diefstal van stroom. De planten en de benodigde apparatuur werden in beslag genomen. De politie is een onderzoek gestart naar de bewoner van het pand.

Door een combinatie van vocht, hitte en vaak een gebrekkig aangelegde stroomvoorziening is een hennepkwekerij erg gevaarlijk. In tal van gevallen is in een kwekerij brand uitgebroken. De politie heeft ondermeer om die reden de hennepteelt als speerpunt aangemerkt. Voor het oprollen van hennepkwekerijen is het belangrijk dat de politie tips krijgt van omwonenden. De politie is daarvoor bereikbaar op tel.nr. 0900-8844 (lokaal tarief). Eventueel kan ook anoniem gebeld worden met Meld misdaad anoniem, tel.nr. 0800-7000.