Gemeente Someren


Gratis compost af te halen bij Milieustraat

Compost goed voor bodem en atmosfeer
De gescheiden inzameling van gft- en groenafval levert meer milieuvoordelen op dan de meeste burgers beseffen. Met het maken en gebruiken van compost komt er minder kooldioxide (CO2) in de atmosfeer en dat beperkt het broeikaseffect. Het inzamelen van gft is goed voor het milieu en aanzienlijk goedkoper dan andere vormen van verwerking.

Jaarlijks houden alle burgers van Nederland bijna 1,5 miljoen ton gftafval apart. Dat zijn 50.000 vrachtwagencombinaties vol. Daaruit maken de verwerkers tussen 500.000 en 600.000 ton gft-compost, zo'n 20.000 volle vrachtwagens. Dat gaat grotendeels naar de land- en tuinbouw, maar het wordt ook in sier- en moestuinen gebruikt en toegepast bij het maken van tuinaarde en potgrond.

Compost voor behoud bodemvruchtbaarheid

Een goede bodem bevat veel organisch materiaal, vergane resten van vooral planten. Dat is goed te vergelijken met compost uit gft-afval. Het houdt vocht vast en voorkomt dat de bodem bij droogte wegwaait of bij neerslag wegspoelt of dichtslaat. Zo hoeft in droge perioden ook minder beregend te worden. Ook voelen wormen, torren en andere ontelbare (micro) organismen zich prima thuis in zo'n bodem. En dat is weer gunstig voor de groei van planten. Willen wij de bodem in Nederland vruchtbaar houden, dan is er heel veel compost nodig. Compost levert organisch materiaal en maakt bovendien het bewerken van de grond een stuk gemakkelijker.

Er is meer!

Toepassen van compost betekent ook een lager gebruik van kunstmest. Dat spaart heel veel energie. Ook vervangt compost deels het veen dat in potgrond wordt gebruikt. Dit zijn vergane plantenresten uit lang vervlogen tijden. Daarvoor hoeven geen kostbare natuurlijke veengebieden meer afgegraven te worden. Compost beperkt eveneens het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen en dat is gunstig voor het milieu.

Compost vermindert broeikaseffect

Onderzoek toont aan dat compost nog een belangrijk positief effect heeft op ons leefmilieu. Het maken van compost kost weliswaar energie (CO2) maar de besparing op het vrijkomen van CO2 is veel groter. Naast het lager gebruik van kunstmest, legt het gebruik van compost ook CO2 vast in de bodem. Daarom is compost een duurzaam product. En minder kooldioxide in de atmosfeer betekent een minder snelle opwarming van de aarde.

Gft-inzameling goed voor u en goed voor het milieu

De gemeente Someren wil graag dat u doorgaat met het apart houden van uw organisch afval. Gft-compost is een echt kringloopproduct, organisch materiaal van de bodem komt weer terug in diezelfde bodem.

Beter kan het niet!

Ook geĂŻnteresseerd in gft-compost? Op vertoon van uw milieupas kunt u gratis gft-compost halen bij de milieustraat.
Laatst gewijzigd: 15 maart 2010

---