Groen!

Groen! vraagt automatische toekenning van Inkomensgarantie voor Ouderen

door Wouter De Vriendt (federaal parlementslid) op 16 maart 2010 in "Armoede", "Ouderen"

Groen! vraagt dat de Rijksdienst voor Pensioenen automatisch de Inkomensgarantie voor Ouderen (IGO) toekent aan de rechthebbenden, ongeacht de leeftijd waarop hun pensioen is ingegaan. Het ambtshalve onderzoek door de Rijksdienst voor Pensioenen voor alle gepensioneerden is wettelijk voorzien. Deze Inkomensgarantie voor Ouderen is een recht voor iedereen en niet alleen voor zij die het toevallig ontdekken.

Uit het Jaarverslag van de Ombudsdienst Pensioenen 2009 blijkt dat nog steeds een groep gepensioneerden wel recht heeft op een inkomensgarantie voor ouderen, maar deze toch niet ontvangen. Dat gebeurt enkel wanneer ze zelf ontdekken dat ze er recht op hebben en ze aanvragen. "Ik ben niet alleen verwonderd, maar ook ongerust," stelt Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen!). "1 op 4 gepensioneerden leven in armoede. Het kan niet dat gepensioneerden wel recht hebben op het gegarandeerd inkomen, maar het omwille van administratieve obstakels toch niet krijgen."

Groen! wijst erop dat onze wettelijke pensioenen nu al tot de laagste van Europa behoren. 6 op de 10 pensioenen bedraagt minder dan 1000 euro. Ook de minimale welvaartsvastheid van onze pensioenen volstaat niet. En de ultieme buffer tegen armoede, de Inkomensgarantie voor Ouderen (IGO), blijkt nu voor wie voor zijn of haar 65ste op pensioen gaat, slechts op aanvraag te worden toegekend. Nochtans is het ambtshalve onderzoek door de Rijksdienst voor Pensioenen voor alle gepensioneerden wettelijk voorzien. De administratieve vereenvoudiging waarmee deze regering zo graag uitpakt, is voor de meest kwetsbaren nog lang geen feit. De opeenvolgende ministers voor pensioenen zijn hier duidelijk in gebreke gebleven.

"Blijkbaar is de inkomensgarantie voor ouderen geen garantie," aldus Groen! kamerlid Wouter De Vriendt die de bevoegde minister Michel Daerden hierover zal ondervragen: "Als de Belgische overheid zelfs de minimale garanties tegen armoede voor ouderen niet kan garanderen in dit Europees Jaar ter bestrijding van de armoede, heeft ze straks als Europees Voorzitter weinig recht van spreken."

Contact: Wouter De Vriendt -
Deel Deel
Wouter De Vriendt

Federaal Volksvertegenwoordiger
www.wouterdevriendt.be