Gemeente Kollumerland

PB 22/2010 Bestemmingsplannen Kollumerland c.a. online

Kollum, 2 maart 2010

Vanaf 11 maart jl. zijn de eerste digitale bestemmingsplannen van de Gemeente Kollumerland c.a. online. Het gaat om de komplannen Kollumerzwaag, Munnekezijl en Burum. De plannen zijn te raadplegen op www.ruimtelijkeplannen.nl.

Digitale bestemmingsplannen
Hoewel bestemmingsplannen vaak als pdf-bestand te downloaden zijn (elektronisch), biedt de digitale publicatie van bestemmingsplannen een extra zoekfunctie. Je kunt inzoomen op straat- of zelfs perceelniveau en direct de bij het gebied behorende regels bekijken. In een oogopslag is te zien welke bestemming een perceel heeft, wat de afmetingen van een woning mogen zijn en wat er geplaatst mag worden op een erf en/of tuingronden. Op die manier zijn de bestemmingsplannen beter toegankelijk voor inwoners.

Hiernaast zijn de huidige (analoge) plannen van verschillende overheden onderling moeilijk vergelijkbaar. Nieuwe bestemmingsplannen moeten aan allerlei nieuwe digitale eisen voldoen. Dit zorgt er onder andere voor dat alle bestemmingsplannen een zelfde opbouw hebben, waardoor ze gemakkelijk te vergelijken zijn.

Wettelijke verplichting
Alle gemeenten in Nederland zijn vanaf 1 januari 2010 bij wet verplicht al hun nieuwe bestemmings-lannen digitaal beschikbaar te stellen, vanaf het moment dat het ontwerp ter inzage gaat. Het ministerie van VROM heeft hiervoor de website ruimtelijkeplannen.nl opgezet. Op deze website zijn alle bestemmingsplannen maar ook de ruimtelijke plannen van provincies en rijk voor iedereen in te zien. De gemeente Kollumerland c.a. blijft werken aan het verbeteren van de digitale informatievoorziening van ruimtelijke plannen. Met de bestemmingsplannen van Kollumerzwaag, Munnekezijl en Burum is de eerste stap gezet!


---

***************************
Gemeente Kollumerland c.a., Postbus 13, 9290 AA / Van Limburg Stirumweg 18, 9291 KB Kollum.