Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Provincie wil hogere boetes voor milieu-overtredingen Milieu-overtredingen: hogere sancties

In een brief aan de minister van Justitie pleit de Provincie voor de verhoging van een minimum bedrag van 1000 euro voor milieu-overtredingen. Eind 2009 diende het CDA van de Provinciale Staten een motie in waarin zij Gedeputeerde Staten vroegen deze problematiek bij de minister onder de aandacht te brengen.

De boetes voor het dumpen van afval in het buitengebied zijn relatief laag en daar moet snel verandering in komen. De Provincie stelt in de brief aan de minister van Justitie voor een minimale boete van 1000 euro die steeds hoger wordt naar de ernst van de storting. Bovendien pleit de Provincie voor een lik op stuk beleid bij deze zaken waarbij de overtreder vrijwel meteen een boete krijgt. Het opmaken van vaak tijdrovende processen-verbaal kunnen dan achterwege blijven. Bovendien wil de Provincie en andere handhavingsdiensten onderzoeken op welke wijze het toezicht in het buitengebied kan worden versterkt om de pakkans te vergroten.
Noël Lebens: Ik ben ervan overtuigd dat van het verhogen van de minimale boete naar 1000 euro een preventieve werking uitgaat. Daarnaast moeten we de pakkans vergroten. Ook daar maken wij werk van.

Het storten van afval in buitengebieden is een groeiend probleem dat maar steeds blijft toenemen. Het gaat daarbij om het weggooien van een vuilniszak, autobanden en dergelijke door particulieren, tot het storten van complete hennepplantages (planten, grond, hulpstoffen) of vaten vol met XTC-hulpstoffen door criminelen.
Het opruimen hiervan komt al te vaak voor rekening van de belastingbetaler. De Groene Brigade van de Provincie, die actief is in het buitengebied van de provincie, wordt hier steeds vaker mee geconfronteerd. Daarnaast krijgen ook andere handhavingsdiensten van gemeenten, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, etc. en de politie hier regelmatig mee te maken.

16-3-2010 14:57