Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie


Downloadcentrum patiëntveiligheidskaarten van start

16 maart 2010

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) wil dat patiënten actief betrokken worden bij patiëntveiligheid. Om de communicatie over patiëntveiligheid tussen zorgverleners en patiënten te stimuleren heeft de NPCF de website www.mijnzorgveilig.nl ontwikkeld.

Het is de eerste website waar zorgverleners en zorginstellingen alle benodigde middelen vinden om zelf een patiëntveiligheidskaart samen te stellen. Hiermee kunnen ze patiënten en cliënten informeren over patiëntveiligheid.

In 2006 heeft de NPCF, in samenwerking met onder andere de Isala klinieken in Zwolle en het UMC Utrecht de patiëntveiligheidskaart voor ziekenhuizen ontwikkeld. Deze kaart geeft patiënten zes tips over hoe ze kunnen bijdragen aan de veiligheid van hun behandeling. De tips worden gegeven aan de hand van cartoons getekend door Gerrit de Jager. Elke cartoon beeldt een (risico-)situatie uit die duidelijk maakt wat de patiënt tijdens zijn ziekenhuisverblijf kan doen om het risico op fouten zo klein mogelijk te maken.

Omdat patiëntveiligheid in bijna alle vormen van zorgverlening een rol speelt maar inhoudelijk per zorgveld verschilt, heeft de NPCF gekozen voor een website met een `bouwdoossysteem'; het zogenaamde downloadcentrum.

Hier kan een zorgverlener zijn zorgveld selecteren en vervolgens een keuze maken uit diverse cartoons en voorlichtingsteksten. Met de geselecteerde ingrediënten kan hij zelf een patiëntveiligheidskaart samenstellen die specifiek gericht is op zijn eigen patiëntenpopulatie. Hij kan ook kiezen voor een standaardversie.

De website is vanaf heden beschikbaar in een pilotversie. Er kunnen patiëntveiligheidskaarten samengesteld worden voor risicosituaties in ziekenhuizen, gezondheidscentra en medicatieoverdracht.

In de loop van dit jaar komen ook kaarten beschikbaar voor de polikliniek, verloskundigen, tandartsen, fysiotherapeuten, thuiszorg, huisartsen en trombosediensten.

In samenwerking met betrokken patiëntenorganisaties zal de NPCF ook aandoeningspecifieke patiëntveiligheidskaarten gaan ontwikkelen. Momenteel wordt de eerste kaart gemaakt in samenwerking met de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN).