Gemeente Tilburg

Persbericht
16 maart 2010

Gewenningsperiode Tilburgse Milieuzone ten einde

Overtreders riskeren boete van EUR 160

Vanaf maandag 15 maart deelt de gemeente weer gewoon boetes uit in de nieuw uigebreide Milieuzone. Vrachtwagens die niet aan de gestelde eisen voldoen maar de Milieuzone toch binnenrijden, riskeren een boete van EUR 160. Na uitbreiding van de zone (tot aan de ringbanen) stelde de gemeente een gewenningsperiode in. Die hield in dat overtreders vanaf december 2009 alleen een waarschuwing kregen. Die periode is nu ten einde.

Boete

Met verkeersborden wordt de Milieuzone Tilburg aangegeven. De milieuzone wordt tijdig aangekondigd met vooraankondigingsborden zodat vrachtwagenchauffeurs nog een alternatieve route kunnen kiezen. Het negeren van de wettelijke verbodsborden wordt dus bestraft met een boete. Sinds 1 januari 2010 is de boete voor vrachtauto's zonder landelijke of gemeentelijke ontheffing 160 euro voor elke keer dat de milieuzone wordt ingereden (exclusief 6 euro administratiekosten). Via het kenteken wordt gecontroleerd of een vrachtauto aan de voertuigeisen voldoet.

Voertuigeisen

Vanaf 1 januari 2010 mogen alleen vrachtauto's met minimaal Euro 4 de milieuzone in. Voor de laatst verkochte Euro 3-vrachtauto's met roetfilter geldt een overgangsregeling. Deze mogen tot 1 juli 2013 doorrijden als ze nog geen 8 jaar oud zijn.

De euronorm geeft aan welke milieueisen voor een voertuig gelden. Euro 0 mag NIET de milieuzone in
Euro 1 mag NIET de milieuzone in
Euro 2 met of zonder roetfilter mag NIET de milieuzone in Euro 3 mag alleen MET roetfilter de milieuzone in (vrachtauto jonger dan 8 jaar)
Euro 4 mag WEL de milieuzone in
Euro 5 EEV, aardgas of schoner mag wel de milieuzone in

Deze eisen gelden alleen voor vrachtauto's die op diesel rijden. Overigens mogen dealers sinds 1 oktober 2009 alleen nog Euro 5 vrachtauto´s nieuw verkopen.

Meer informatie over de Milieuzone Tilburg en de toelatingseisen kunt u vinden op www.tilburg.nl/milieuzone.

---