Saneringssteun en fusie voor SGBB

16/03/2010 16:00

Centraal Fonds Volkshuisvesting

Op 15 maart 2010 heeft het bestuur van het Centraal Fonds besloten saneringssteun toe te kennen aan Stichting Gereformeerde Bouwcorporatie voor Bejaarden (SGBB) te Hoofddorp.

In 2009 heeft SGBB pogingen gedaan een oplossing voor haar financiële problemen te vinden langs de weg van fusie of samenwerking met andere corporaties, maar is daar niet in geslaagd. Vervolgens is door SGBB op 10 november 2009 een schriftelijk verzoek om saneringssteun naar het Centraal Fonds verzonden en op 18 december 2009 heeft SGBB het saneringsplan formeel ingediend. Het Fonds heeft beoordeeld dat SGBB voldoet aan de voorwaarden die worden gesteld aan een saneringsteunaanvraag, maar ook dat, gelet op de financiële en organisatorische problemen, fusie op korte termijn noodzakelijk is. Het bestuur van het Fonds heeft besloten een bijdrage toe te kennen ten bedrage van 39.000.000,- euro.

Fusie

Daarnaast is bekend geworden dat SGBB en de Vestia Groep te Rotterdam voornemens zijn uiterlijk per 30 juni 2010 te fuseren, waarbij de Vestia Groep de fusiedrager is. Tussen de SGBB, de Vestia Groep en het Centraal Fonds is overeenstemming bereikt over het saneringsplan, de hoogte van de steunbijdrage van het Centraal Fonds, de vorm van de steun, de noodzaak van fusie en de voorwaarden waaronder de steun wordt verstrekt. Het is nog wel noodzakelijk dat de fusie wordt goedgekeurd door de minister voor Wijken, Wonen en Integratie.

Informatie over SGBB

De Stichting Gereformeerde Bouwcorporatie voor Bejaarden (SGBB) is een landelijk werkende corporatie die zich heeft gespecialiseerd in de huisvesting voor senioren. Eind 2008 bestond het woningbezit van SGBB uit ruim 6.400 eenheden. De corporatie is actief in 68 gemeenten verspreid over heel Nederland. De vastgoedportefeuille van SGBB bestaat grotendeels uit zelfstandige verhuureenheden, en bijna 900 eenheden in verzorgingshuizen.

De financiële problemen bij SGGB zijn ontstaan door een in verhouding tot de omvang van de corporatie te grote en te risicovolle projectenportefeuille inzake nieuwbouw- en woningverbetering. Daarnaast heeft de corporatie een rechtszaak aangespannen tegen een projectontwikkelaar, terwijl enkele andere marktpartijen claims hebben ingediend in verband met het niet door gaan van projecten. Begin 2009 is het Fonds tot de conclusie gekomen dat SGBB financieel in zwaar weer terecht was gekomen door een te omvangrijke projectenportefeuille. Daarnaast werden door het Fonds vraagtekens geplaatst bij de bestuurlijke besluitvorming rond de projecten en de kwaliteit van de projectadministratie. Door een aantal medewerkers van SGBB was in 2008 per brief kenbaar gemaakt dat zij zich zorgen maakten over de gang van zaken intern en in reactie daarop is een verkennend onderzoek gestart naar mogelijk strafbare feiten en heeft een forensisch accountantsonderzoek plaatsgevonden. Het dienstverband met de toenmalige directeurbestuurder is per 31 december 2008 beëindigd. Na een interventie van de minister voor WWI en het Centraal Fonds zijn vijf van de zeven leden van de Raad van Toezicht afgetreden en is een extern toezichthouder benoemd. Bij de besluitvorming over de toekenning van een saneringsbijdrage heeft het bestuur van het Centraal Fonds zich het recht voorbehouden om de voormalig bestuurder en de Raad van Toezicht aansprakelijk te stellen.





http://www.cfv.nl