Senternovem

12-03-2010 |

ROB-medewerker Harald van der Bol: "Wat hebben we bereikt"

Wat heeft tien jaar ROB opgeleverd? Welke technieken heeft het programma gestimuleerd? En hoeveel minder niet-CO2 broeikasgassen komen er nu in het milieu terecht? Aan deze vragen wordt in 2010 veel aandacht besteed. Harald van der Bol werkt eraan mee.

Het afgelopen jaar behandelde Harald onder meer subsidieaanvragen voor duurzame koeltechnieken en natuurlijke koudemiddelen. In 2010 worden er geen ROB-subsidies verstrekt, maar de begeleiding van de lopende subsidieprojecten gaat door.

"Ik volg de voortgang van de projecten en help aanvragers bij de invulling van de voortgangsrapportages als ze dat nodig hebben", zegt Harald. "Hierna kan iedere belangstellende deze eindrapporten op onze website inzien. Daarnaast gaan we een overzicht maken van alle projecten die met ROB-subsidie zijn beloond."

Aan de hand daarvan kan worden vastgesteld wat het ROB-subsidieprogramma heeft opgebracht als het gaat om bijvoorbeeld technische ontwikkelingen, inclusief harde reductiecijfers van niet CO2-broeikasgassen (onder meer methaan, lachgas en de fluorverbindingen SF6, PFK's en HFK's)."Het is interessant om een beeld te krijgen van een belangrijk maatschappelijk onderwerp", zegt Harald over zijn werk. "Reductie van niet CO2-broeikasgassen gaat écht ergens over. Bijna éénvijfde van het Nederlandse klimaatprobleem wordt door niet-CO2 broeikasgassen veroorzaakt. We hebben dus een maatschappelijke plicht om onze resultaten zo goed mogelijk in kaart te brengen. Dat vind ik een mooie uitdaging."
Wijzigingsdatum |

16-03-2010