Universiteit Leiden

Scholieren leren debatteren

Op vrijdag 12 maart vond aan de Universiteit Leiden de eerste editie van de Retoricadag plaats. Op de Retoricadag debatteerden Leidse studenten met de zestien beste teams van het NK Debatteren voor scholieren van afgelopen december.

Theorie en praktijk
Op de Retoricadag kregen de scholieren eerst interessante colleges over retorica van Jaap de Jong, onderzoeker Moderne retorica, en dr. Casper de Jonge, docent Grieks en Latijn van de Faculteit der Geesteswetenschappen. Vervolgens konden zij de theorie in de praktijk brengen door actief mee te doen aan een carrouseldebat. Dat hield in dat zij in het debat diverse posities moesten innemen, die van voor- én tegenstander van een stelling. De professionele juryleden waren dr. Jaap de Jong en prof.dr. Ton van Haaften.

Samenwerking

De Universiteit Leiden organiseerde deze dag in samenwerking met het Nederlands Debat Instituut en studentendebatvereniging Leiden Debating Union.

Workshops
's Avonds organiseerden studenten van de Leiden Debating Union, die Europees Kampioenen Debatteren in huis heeft, interactieve workshops waarin scholieren tips kregen over debatteren op topniveau.

Enthousiast

Het was een inspirerende dag waarop de scholieren kennis hebben gemaakt met de debatmogelijkheden in Leiden. Uit de enquête na afloop bleek dat de scholieren zeer enthousiast waren over deze eerste Retoricadag. Wellicht weten ze de Universiteit Leiden te vinden om méér te leren dan over het wetenschapsgebied waarvoor ze gekozen hebben.

Meer informatie

Nieuwsredactie - 16/03/2010