NL krijgt nieuwe energie, baanbrekend en kansrijk Duurz Energie Koepel

16/03/2010 16:18

Stichting De Koepel

Persbericht

Utrecht, 16 maart 2010

Reactie Teun Bokhoven, voorzitter Duurzame Energie Koepel, op ''Nederland krijgt nieuwe energie'', partijoverstijgend voorstel voor een Deltaplan Nieuwe Energie:

''Baanbrekend en kansrijk''

In een eerste reactie op ''Nederland krijgt nieuwe energie, partijoverstijgend voorstel voor een Deltaplan Nieuwe Energie'' stelt Teun Bokhoven, voorzitter van de Duurzame Energie Koepel, dat hij het voorstel baanbrekend en zeer kansrijk vindt. Bokhoven geeft aan onder de indruk te zijn van het gedane werk en vooral van de onderlinge samenwerking tussen de verschillende werkgroepen van de politieke partijen.

''Met dit document in de hand kunnen de politieke partijen grote sprongen maken in de voorbereiding van de verkiezingsprogramma's op dit onderwerp en straks bij het bereiken van een krachtig regeerakkoord op dit punt. Daarom onderschrijven wij het voorstel op hoofdlijnen. ''

Bokhoven wil graag, aanvullend op het voorstel, een paar accenten aangeven die hij voor de verkiezingsprogramma's zeer relevant vindt:

+ De Duurzame Energie Koepel is van mening dat alle duurzame energieopwekkingmethodes nu verder ontwikkeld en geïmplementeerd moeten worden, zonder uitsluiting van technologieën. Om de doelstellingen tot 2020 te behalen zullen alle technologieën noodzakelijk zijn. Van groot belang is de opschaling, in samenwerking met de kennisinstituten, dus vooral gericht op de toepassing en gestage invoering.

+ In de bestaande gebouwde omgeving is ook nog veel voordeel op gebied van besparing en verduurzaming van de energievoorziening te behalen. Duurzame opwekking van warmte/koude kan daar substantieel zijn omdat de bestaande bouwvoorraad nog vele jaren meegaat. Hiervoor is het gewenst om passende maatregelen te nemen. Bokhoven stelt voor om de huidige gasvoorraad zoveel mogelijk te benutten voor hoogwaardige en opgewerkte toepassingen waar geen andere warmteoplossingen als warmtepompen/zonneboilers en warmte/koudeopslag en bio-energie mogelijk zijn. Om de mogelijkheden voor deze technologieën te verruimen bepleit de Duurzame Energie Koepel het opzetten van een Stimuleringsregeling Duurzame Warmte en Koude. Daarnaast is het van belang om versneld, in samenwerking met kennisinstituten als TNO en ECN, te werken aan compacte opslagsystemen.

+ Ten aanzien van de reactie van NWEA, Nederlandse Windenergie Associatie, verwijzen wij graag naar www.nwea.nl, waarop een persbericht gepubliceerd is.

+ Het document bespreekt Blue Energy. Graag verwijst de Duurzame Energie Koepel ook naar de recent opgerichte Vereniging Energie uit Water (www.energieuitwater.nl). Naast Blue Energy/uit osmose opgewekte energie, zijn in Nederland nu al diverse andere soorten energie uit water in opmars, waaronder energie uit getijdenstroming/laag verval.

+ De Duurzame Energie Koepel onderschrijft de constatering van het voorstel dat met de huidige in Schoon en Zuinig ingezette maatregelen de Europese en nationale doelstellingen niet gehaald zullen worden. In het kader van het National Action Plan voor de uitwerking van de Europese Duurzame Energie Richtlijn waarin Nederland 14% (volgens de NL doelstellingen zelfs 20% ) zou moeten behalen in 2020, werkt de Duurzame Energie Koepel op dit moment, in samenwerking met het Duitse Fraunhofer Instituut, aan een concrete uitwerking waarbij die doelen wel zullen worden behaald. De verwachting is dat dit eind april gereed zal zijn voor publicatie.

De Duurzame Energie Koepel vraagt extra aandacht voor de macro-economisch effecten van het grootschalig overgaan naar een duurzame energievoorziening. Door de inzet van duurzame energie wordt er in de eigen economie geïnvesteerd in plaats van geld te besteden aan fossiele grondstoffen als kolen en olie uit instabieler regio's. Investeren in duurzame energie helpt het herstel van de economie en stimuleert zowel grotere bedrijven als het MKB (dat toch wordt gezien als de belangrijkste banenmotor). In de uitwerking van dit plan in de verkiezingsprogramma's biedt de Duurzame Energie Koepel namens de ruim 330 duurzame energiebedrijven, graag aan betrokken te zijn bij de uitwerking van het vervolg.

Voor meer informatie:

De Duurzame Energie Koepel is de Nederlandse overkoepelende organisatie voor duurzame energie (www.dekoepel.org). Windenergie (op zee, op land en miniwindturbines) (www.nwea.nl), bio-energie (www.platformbioenergie.nl), zonne-energie (zon pv en zon thermisch) (www.hollandsolar.nl), warmtepompen (www.stichtingwarmtepompen.nl) en ondergrondse koude warmte-opslag (www.nvoe.nl) zijn vertegenwoordigd. De Energy from Water Association (EWA) (www.energieuitwater.nl) is recent opgericht en verwacht zich dit jaar bij de DE Koepel aan te sluiten. De DE Koepel maakt zich, namens 330 grote en kleinere bedrijven, sterk voor de duurzame energiesector en wil de toepassing ervan bevorderen. Duurzame Energie is klimaatneutraler en houdt onze energie betaalbaar, waarborgt de energievoorziening in de toekomst en groeit de komende decennia uit tot een omvangrijke Europese economische sector.

Teun Bokhoven geeft graag toelichting. Contactpersoon voor overleg:

Monique J. van Eijkelenburg, Public Affairs Manager Duurzame Energie Koepel

gsm 06-22850416, mjvaneijkelenburg@dekoepel.org

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





https://dekoepel.org