Politie Limburg-Zuid

Terrein voormalige politieschool veranderd in uniek bouwterrein

Met de sloop van de gebouwen van de voormalige politieschool in Heerlen is een brok politiegeschiedenis definitief in de boeken verdwenen. Nu, bijna twaalf maanden nadat de eerste sloophamers bij het complex van de voormalige politieschool werden ingezet, wordt donderdag het terrein door de aannemer opgeleverd. Wat er met het terrein gaat gebeuren is nog niet bekend. Verkoop is voor de eigenaar van het terrein, het Korps Limburg-Zuid, een optie.

Op een parkeerplaats na herinnert niets meer aan de tijd dat hier vele duizenden politiemensen hun opleiding tot agent hebben gevolgd. Voor veel politiefunctionarissen begon hun politiecarrière hier, op een heuvel verscholen in een bosrijke omgeving in Heerlen.

Bouwklaar

Daar kwam op vrijdag 12 juli 2002 een einde aan. Toen sloot het POC (politie opleidingscentrum) zijn deuren, waarna het complex nog enige tijd onderdak heeft geboden aan diverse afdelingen van Limburg-Zuid, zoals het bureau Korpsopleidingen.

Rond die tijd kocht het korps het complex aan, destijds met als doel om het te gaan gebruiken als euregionaal veiligheidscentrum. Toen deze plannen uiteindelijk niet haalbaar leken, is besloten de gebouwen te slopen en het terrein voor potentiële kopers bouwklaar te maken.

Samenwerking met buurt

Het complex was de afgelopen jaren diverse malen doelwit van vandalen. Dit bleek niet alleen een doorn in het oog van de politie, maar vormde daarmee ook voor buurtbewoners een bron van overlast.

Voordat de sloop begon, vond daarom overleg met buurtbewoners plaats, waaruit een goede onderlinge samenwerking ontstond. Bij de sloop wist de aannemer zoveel mogelijk overlast voor de omgeving te beperken. Enkele buurtbewoners hielden tijdens de sloop een oogje in het zeil en waarschuwden de politie als zij iets zagen dat niet in haak was.

Onderhoud

Samen met een lokale imker hield de aannemer een bijenpopulatie in de gaten, zodat ook deze diertjes geen last van de sloop hadden. Om het terrein in afwachting van een nieuwe bestemming vitaal te houden is een onderhoudscontract afgesloten. Zo worden de groene hagen periodiek gesnoeid en zal ook het parkeerterrein onderhouden worden.

Bij de oplevering zijn aanstaande donderdag onder meer de heer Lengkeek van Hoeijmans Expertises en een vertegenwoordiging van aannemersbedrijf Couwenbergh BV aanwezig. Jean Jaminon neemt namens het Korps Limburg-Zuid de honneurs waar.

16-03-2010, Heerlen