Gemeente Oldambt


Archeologische, cltuurhistorische en cultuurlandschappelijke waarden in het Oldambt

Blik op de toekomst

Om de rijke historie van Oldambt zorgvuldig te bewaren is er een Nota Archeologie en een beleidskaart Archeologie opgesteld voor dit gebied. In de nota staat verwoord hoe de gemeente Oldambt wil omgaan met archeologische, cultuurhistorische en cultuurland- schappelijke waarden. De beleidskaart Archeologie geeft een overzicht van bekende en te verwachten archeologische waarden in het Oldambt. In de vergadering van dinsdag 16 maart heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oldambt besloten de concept Nota Archeologie en de Beleidskaart Archeologie ter inzage te leggen. De nota ligt vanaf 25 maart gedurende 6 weken op het gemeentehuis maar is tevens in te zien op de gemeentelijke website: www.gemeente-oldambt.nl.
Gedurende de termijn van ter inzage legging kunnen schriftelijk inspraakreacties worden ingediend bij het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Oldambt, Postbus 175, 9670 AD Winschoten.

Archeologie in ruimtelijke plannen
De gemeente is rijk aan archeologische vindplaatsen. Het gemeentelijk beleid, maar ook het provinciaal en landelijk beleid, is erop gericht (te verwachten) archeologische vindplaatsen zo goed mogelijk te beschermen. Dit betekent dat op bepaalde plaatsen binnen de gemeente archeologisch vooronderzoek moet worden uitgevoerd voordat de `grond' geroerd mag worden. Grote delen van de bebouwde kernen binnen de gemeente worden vrijgesteld van onderzoeksverplichting: moderne verstoringen van de bodem hebben hier doorgaans geleid tot vernietiging van archeologische waarden. In gebieden die nu niet bebouwd zijn, maar waar in het verleden historische bebouwing aanwezig was, kan behoud van mogelijke archeologische resten aan de orde zijn. Ten aanzien van het buitengebied, wordt gestreeft naar behoud van archeologische vindplaatsen en cultuurhistorische waardevolle terreinen, hier zijn enkele delen vrijgesteld van onderzoeksverplichting. De uitgangspunten worden verankerd in ruimtelijke plannen.

Beleidskaart
De Beleidskaart Archeologie geeft de gemeente Oldambt het instrument om te voldoen aan de wettelijke verplichting tot zorgvuldige omgang met waardevolle archeologische resten. De Beleidskaart geeft de locatie en omvang weer van bekende archeologische-en cultuurhistorische terreinen. Tevens geeft de kaart voor het gehele grondgebied van de gemeente aan of de verwachting hoog of laag is op een archeologische vindplaats.

Bouwplannen
Bij elke ruimtelijke ingreep, zal eerst uitgezocht moeten worden of er sprake is van aanwezigheid van archeologische vindplaatsen. De gemeente stelt noodzaak van onderzoek vast aan de hand van de Beleidskaart Archeologie. Indien onderzoek nodig is, zal de gemeente deze laten uitvoeren door een onafhankelijke organisatie. De initiatiefnemer is wettelijk verplicht de kosten voortvloeiende uit onderzoek voor hun rekening te nemen.