Provincie Utrecht

Staatssecretaris om extra steun gevraagd voor herindelingen in Vecht- en Plassengebied

16-3-2010 -

De provincie Utrecht vraagt staatssecretaris Bijleveld-Schouten van Binnenlandse Zaken om de gemeenten in het Vecht- en Plassengebied extra financiële ondersteuning te bieden, om zich - voor een tweede keer - goed te kunnen voorbereiden op een gemeentelijke herindeling. Na een eerdere poging om te komen tot één grote fusiegemeente in het gebied, is er nu een alternatief plan waarbij herindeling zal plaatsvinden van Breukelen, Loenen en Maarssen enerzijds en van Abcoude en De Ronde Venen anderzijds.

Voorbereidingen van een fusieproces kosten gemeenten geld en dat drukt zwaar op hun begroting. Met uitzondering van de gemeente Maarssen hebben de betrokken gemeenten in het Vecht- en Plassengebied al eerder voorbereidingen getroffen voor een herindeling en daarvoor kosten gemaakt. Bij elkaar opgeteld is er meer dan 1 miljoen euro geïnvesteerd in de voorbereiding op het oorspronkelijke herindelingplan. Vanuit haar verantwoordelijkheid heeft de provincie Utrecht voor het eerdere fusieproces een bedrag van 100.000 euro ter beschikking gesteld. Daarnaast ontvangen de gemeenten ook standaard een eenmalige uitkering uit het gemeentefonds wanneer de fusie een feit is.

Omdat er in het Vecht- en Plassengebied een bijzondere situatie is ontstaan, waarbij de gemeenten Abcoude, Breukelen, De Ronde Venen en Loenen nu tweemaal kosten maken voor de voorbereiding op de herindeling, vraagt de provincie staatssecretaris Bijleveld-Schouten om in deze specifieke situatie voor deze gemeenten extra financiële middelen ter beschikking te stellen.

Meer informatie: Koen van Tankeren, telefoon 030-2582153