NVLF



---

16 maart 2010
Vereniging

Resultaten onderzoek Prismant gepresenteerd

Aantal zittingen onder de norm.

Op maandag 8 maart 2010 kregen een aantal kaderleden van de NVLF (leden van besturen, commissies en ledenraad) de resultaten gepresenteerd van het onderzoek naar de tijdsbesteding en praktijkkosten van logopedisten. Een van de resultaten is dat het aantal te behalen zittingen ruim onder de norm blijft. Oorzaak zijn de vele werkzaamheden die logopedisten, behalve de behandeling, ernaast moeten doen. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Prismant.

Aanleiding
De directe aanleiding voor het onderzoek is de al jarenlange onvrede over het tarief voor logopedische behandelingen dat bij de zorgverzekeraars kan worden gedeclareerd. De wijze van berekening sluit niet aan bij de veranderingen in de logopedie. Zo is er in vergelijking met tien of twintig jaar geleden meer aandacht voor instructie van, overleg met en verslaglegging aan ouders, leerkrachten en -in het geval van chronisch zieke patiënten- mantelzorgers. Ook de verslaglegging aan huisartsen en andere behandelaren kost veel tijd; tijd die niet verdisconteerd is in het tarief. Tot slot houdt het tarief geen rekening met praktijkgebonden activiteiten (kwaliteitsbeleid, praktijkvoering) én met alle deskundigheidsbevorderende activiteiten.

Onderzoek
In het najaar van 2009 is een onderzoek uitgevoerd onder alle leden van de NVLF. De resultaten die zijn gepresenteerd hebben betrekking op de logopedisten die werkzaamheden uitvoeren die gedeclareerd worden bij de zorgverzekeraars. De resultaten van de overige leden volgen in april van dit jaar.

Resultaten
Het tarief voor de logopedische behandeling is gebaseerd op het op jaarbasis uitvoeren van 3183 behandelingen; steeds 14 behandelingen op een dag (7 uur) en 1 uur administratietijd, in totaal 70 behandelingen per week. Onze vooronderstelling was dat logopedisten, door de grote hoeveelheid werkzaamheden die zij naast de behandeling moeten doen, niet in staat zijn om het aantal van 3183 behandelingen te halen. Uit het onderzoek blijkt dat onze veronderstelling bevestigd wordt en dat het aantal bij lange na niet gehaald wordt.
Ook is aan Prismant gevraagd om te onderzoeken of de praktijkkosten van logopedisten de afgelopen jaren zijn gestegen. In het onderzoek is logopedisten gevraagd gegevens uit de jaarcijfers 2003 en 2008 aan te leveren. Daaruit bleek dat de kosten per praktijk zeer uiteenlopend zijn. Niet alleen zijn er grote verschillen in de verschillende kosten, bijvoorbeeld als het gaat over huisvestingskosten. Ook de ontwikkeling van de kosten is per praktijk verschillend. Gemiddeld genomen geeft het onderzoek echter een duidelijke indicatie dat de kosten inderdaad zijn gestegen.

Vervolg
Al eerder hebben wij de Nederlandse Zorgautoriteit gevraagd om een onderzoek in te stellen naar het tarief in de logopedie. De NZa heeft toen aangegeven meer onderbouwing te willen voordat over ons verzoek kan worden beslist. Die onderbouwing hebben wij nu verzameld, met dank aan alle leden die gegevens hebben aangeleverd. De resultaten van het onderzoek zullen uiteraard worden aangeboden aan de Nederlandse Zorgautoriteit. Ook zullen we de resultaten bespreken met de zorgverzekeraars en zal de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een exemplaar ontvangen. Uiteraard zullen we aandringen op een snelle reactie zodat we weten waar we aan toe zijn. We houden jullie op de hoogte van de ontwikkelingen.