FNV Bondgenoten

Stakende schoonmakers houden enorme Sit-In bij NS

Zo'n vierhonderd schoonmakers starten vandaag om 16:00 uur een Sit-in op het centraal station in Utrecht. De actie moet een estafette worden.

De stakende schoonmakers vinden dat grote opdrachtgevers als NS verantwoordelijk zijn voor de slechte behandeling van schoonmakers. De schoonmakers blijven daarom op Utrecht CS zitten totdat de grote opdrachtgevers vooruitgang voor schoonmakers realiseren.

Schoonmakers zijn al vijf maanden in actie voor 30 cent loonsverhoging per uur. Drie weken geleden hebben ze zelfs het werk helemaal neergelegd. "Schoonmakers voeren al zo lang actie, en daar word je moe van, dus dan ga je zitten." zegt Ron Meyer, bestuurder van FNV Bondgenoten. "Het is niet normaal dat schoonmakers en hun gezinnen het steeds zwaarder hebben in een rijk land als het onze. Grote opdrachtgevers als Schiphol, de banken en de NS willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten en zijn direct verantwoordelijk voor de slechte behandeling van schoonmakers."

De schoonmakers stellen, dat door het gierige gedrag van grote opdrachtgevers en het slaafse gedrag van de schoonmaakbedrijven, er sprake is van een 'race to the bottom'. Die negatieve spiraal leidt tot intimidatie, onvoldoende kwaliteit, erbarmelijke omstandigheden en lage beloningen. Op diverse bestaakte werkplekken worden door opdrachtgevers en schoonmaakbedrijven zelfs stakingsbrekers ingezet. Aan de schoonmakersopstand lijkt echter geen einde te komen. Nog elke dag schrijven zich nieuwe stakers in bij de vakbond van schoonmakers FNV Bondgenoten.

De schoonmakers die bij FNV Bondgenoten zelf staken, gaan morgen weer aan het werk. FNV Bondgenoten sloot vandaag - als opdrachtgever van schoonmaakwerk - met de onderhandelaar namens de schoonmakers, een Schoon-Genoeg-convenant. Daarin is afgesproken dat de bond de extra kosten voor het inwilligen van de drie belangrijkste cao-eisen voor zijn rekening neemt, vooruitlopend op een cao-akkoord. De schoonmakers die de kantoren van FNV Bondgenoten schoonmaken, krijgen dus met ingang van 1 januari 2010 een loonsverhoging van 3%, een reiskostenvergoeding en meer opleidingsmogelijkheden.

Meyer: "Zo kan het dus ook. Een stap op weg naar een gouden standaard voor goede schoonmaak. En deze route is ook open voor andere opdrachtgevers: sluit vandaag met ons een convenant af en morgen wordt er weer schoongemaakt."

Meyer waardeert het dat deze opdrachtgever betrokkenheid toont en schoonmakers niet als derden behandelt: "FNV Bondgenoten gaat de werkdruk jaarlijks meten om te voorkomen dat de schoonmakers de loonsverhoging zelf moeten bekostigen met een hogere werkdruk."

Behalve zo'n 250 trein- en stationschoonmakers uit het hele land staken ook de schoonmakers van UWV, Reed Elsevier, Telegraaf, Achmea, Cordares, Erasmus Universiteit, WTC, ABN Amro, Hogeschool Rotterdam, Philip Morris, de Belastingdienst en Schiphol.