Onderwijshuisvesting is niet gebaat bij een stelselwijziging

16/03/2010 17:41

VNG

Het basisonderwijs is beslist niet beter af met een omvangrijke stelselwijziging zoals de PO-raad die voorstelt. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten is het beter om de bestaande afspraken tussen schoolbesturen en gemeenten te verbeteren en in te blijven zetten op kwaliteitsverbetering dan nu een onzeker traject in te gaan met gegarandeerde onrust voor de komende tien jaar.

De PO-raad stelt voor om de budgetten voor onderwijshuisvesting over te dragen van gemeenten naar schoolbesturen en het geld te laten verdelen door de minister. Dat leidt tot bureaucratie en versnippering omdat het budget dan over 7000 basisscholen moet worden verdeeld in plaats van de huidige 430 gemeenten. Bovendien geeft het een lange periode van onzekerheid voordat het zover is. Zo is nog niet bekend hoeveel de wijziging gaat kosten, wanneer het ingaat en wie in de tussentijd verantwoordelijk is voor de verdeling van het geld. Ook de PO-raad geeft hier geen antwoord op.

Het is volgens de VNG daarom beter om bestaande afspraken en de kwaliteit van de voorzieningen in de gemeente te verbeteren. De 1000 brede scholen, die sinds 1997 onder regie van gemeenten zijn gebouwd, zijn voorbeelden van die kwaliteitsverbetering. Ze leveren een breed aanbod aan voorzieningen voor kinderen uit de buurt.

De verantwoordelijkheid voor onderwijshuisvesting is in 1997 van het rijk overgedragen aan gemeenten. Gemeenten zijn sindsdien verantwoordelijk voor zaken als nieuwbouw, uitbreiding van schoolgebouwen en grote renovaties. Schoolbesturen zijn sinds jaar en dag verantwoordelijk voor onderhoud zoals schoonmaak, schilderwerk en vervanging van kapotte toiletten.