Friese waterschappen

Wetterskip Fryslân eist rectificatie van Leeuwarder Courant

dinsdag, 16 maart 2010
Wetterskip Fryslân eist dat de Leeuwarder Courant woensdag 17 maart een rectificatie plaatst van het hoofdredactioneel commentaar uit de krant van 15 maart jongstleden. Wetterskip Fryslân constateert dat het commentaar gebaseerd is op feitelijke onjuistheden en de suggestie wekt dat het waterschap onzorgvuldig omgaat met belastinggeld. Loco dijkgraaf Roel de Jong: "Wij hechten aan correcte informatie over de besteding van het belastinggeld. Daar hebben de belastingbetalers recht op."

Wat is er aan de hand?

De hoofdredactie van de Leeuwarder Courant stelt dat Wetterskip Fryslân tien miljoen euro moet bezuinigen, maar zegt dat niet te kunnen. Het commentaar wekt daarbij de indruk dat de dijkgraaf gezegd zou hebben: Bezuinigen is geen optie. Dit is feitelijk onjuist.

Ook stelt de krant dat Wetterskip Fryslân over 2008 een positief resultaat boekte van 7,8 miljoen euro en over 2007 een `winst' van zelfs meer dan zeventien miljoen euro. De krant vindt dat een zo ruim `incassoregime' moeilijk is uit te leggen in tijden van crisis. De conclusie van de hoofdredactie is: Wetterskip Fryslân moet zich eens beperken.

Hiermee wordt ten onrechte een feitelijk verband gelegd tussen een `winst' van meer dan zeventien miljoen euro en het incassoregime (het innen van belastinggeld bij de burger) van Wetterskip Fryslân.

De feiten op een rij

De dijkgraaf heeft aangegeven dat er juist wél
bezuinigingsmogelijkheden aan het algemeen bestuur worden voorgelegd. Het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslân heeft op 8 maart 2010 het algemeen bestuur geïnformeerd over het algemene financiële beeld op de lange termijn. Zo zijn er bezuinigingsmogelijkheden geïnventariseerd ter hoogte van maximaal circa zes miljoen euro in 2011, oplopend naar zeventien miljoen euro in 2015.

De `winst' waarover de krant schrijft is geen winst. Er is bovendien geen sprake van een incassoregime, maar reguliere belastingheffing. Overschotten worden door Wetterskip Fryslân altijd gebruikt om tariefsverhogingen te dempen. Er is geen verband tussen de overschotten en de belastingheffing.

Het rekeningoverschot in 2007 van zeventien miljoen euro is voor 15,1 miljoen euro opgebouwd uit een éénmalig dividend van de Waterschapsbank. Dit geld is niet door de Friese belastingbetaler opgebracht. Het geld is toegevoegd aan de reserves. Het rekeningoverschot in 2008 is voor 2,3 miljoen euro opgebouwd uit teveel betaalde belastingen vanwege een hogere WOZ-waarde dan door de Waarderingskamer was voorspeld. Dit rekeningoverschot is conform de wet- en regelgeving in 2010 terugbetaald aan de betalingbetalers.