Commissariaat voor de Media

16 maart 2010

Commissariaat staat oprichten BNN politieke partij niet toe

Omroep BNN kondigt sinds gisteren op zijn website aan dat dit voorjaar in het BNN-programma Lijst 0 een politieke partij wordt opgericht om te zorgen dat politiek een dicht-bij-je-bed-show wordt. Op de site worden kandidaten opgeroepen om zich te kandideren als lijsttrekker voor Lijst 0 bij de aanstaande Tweede-Kamerverkiezingen.

Omdat Kabinet en Kamer zich ver moeten houden van het doen van uitspraken over afzonderlijke programma's of activiteiten van omroepen, ligt de vraag of BNN een politieke partij mag oprichten voor ter beoordeling bij het Commissariaat voor de Media als onafhankelijk toezichthouder. Als BNN in strijd handelt met de Mediawet, kan het Commissariaat ingrijpen.

Het Commissariaat acht het niet zijn taak om vast te stellen of de mededeling en oproep op de site van BNN een voorbereiding vormen van een 1-april-grap van BNN, zoals door sommigen wordt gesuggereerd. Voor zover sprake is van een serieus voornemen van BNN wijst het Commissariaat er reeds nu op dat het oprichten van een politieke partij door een omroepvereniging wettelijk niet toegestaan is. Omroepverenigingen hebben slechts als taak omroepprogramma's voor de publieke omroep te verzorgen. Deze taak is ook neergelegd in de statuten van omroepverenigingen en vormt de grondslag voor toelating van omroepverenigingen tot het publieke bestel.

Omroepverenigingen moeten al hun nevenactiviteiten vooraf voor goedkeuring bij het Commissariaat melden. BNN heeft dit tot op heden voor de oprichting van een politieke partij nog niet gedaan. Voor zover BNN zijn voornemen alsnog ter goedkeuring zou voorleggen, dan zal het Commissariaat dat verzoek moeten afwijzen. Het oprichten van een politieke partij heeft onvoldoende relatie met de hoofdtaak van de omroepvereniging, het verzorgen van radio- en televisieprogramma's, en is daarom verboden.

Het Commissariaat wijst er in dat verband op dat het ook anderszins onwenselijk is dat omroepverenigingen politieke partijen oprichten. Niet alleen wordt daarmee de kans op ongewenste politieke beïnvloeding van de programmering groot, maar ook kunnen politieke partijen die niet gelieerd zijn aan een omroep bij Kamerverkiezingen ten onrechte in groot publicitair nadeel geraken ten opzichte van partijen die dat wel zijn.

Het Commissariaat houdt zich beschikbaar om met BNN vanuit de Mediawet mee te denken over een alternatieve uitwerking van het programma-idee dat de omroep met Lijst 0 tracht te realiseren.

Hilversum, 16 maart 2010