Gemeente Almere

Digitale wegwijzer `IkbouwduurzaaminAlmere' klaar voor gebruik

16-03-2010

ik bouw mijn huis in almere Juist omdat de Almere Principles - zeven richtlijnen voor een ecologisch, sociaal en economisch duurzame toekomst - betekenis (moeten) krijgen door menselijk handelen, daagt de gemeente Almere inwoners uit om duurzaamheid centraal te stellen in het eigen doen en laten. De nieuwe, digitale wegwijzer `IkbouwduurzaaminAlmere' is één van de middelen om dit te bewerkstelligen, en richt zich specifiek op particuliere opdrachtgevers. Doel van de wegwijzer is om zelfbouwers niet alleen te stimuleren om duurzaam te bouwen, maar nadrukkelijk ook om bouwers bij te staan in het bouwproces.

Wethouder Adri Duivesteijn presenteerde de wegwijzer gisteren tijdens de Burenavond, waar de zelfbouwers die de `duurzame kavels' in Homeruskwartier Oost zullen bebouwen elkaar voor het eerst ontmoetten. "Het Almere Principle `Mensen maken de stad' lijkt obligaat, maar in Almere zien wij het letterlijk gebeuren", zegt Duivesteijn. "Particuliere opdrachtgevers zijn bij uitstek in staat onze duurzaamheidsambities in de praktijk betekenis te geven. Met deze wegwijzer bieden wij hen een handvat."

Actueel blijvend groeidocument

De wegwijzer `IkbouwduurzaaminAlmere' is bedoeld als handleiding voor particuliere opdrachtgevers die de ambitie hebben hun woning op duurzame wijze vorm te geven. Het document bevat persoonlijke verhalen en biedt inzicht in uiteenlopende - soms minder bekende - duurzame oplossingen. Duivesteijn: "In de wegwijzer zijn een aantal inspiratiebronnen opgenomen; dat zijn altijd weer de ervaringen van de mensen zelf. Zo proberen we alle particuliere opdrachtgevers een beeld te geven van hoe duurzaam bouwen in de praktijk werkt." Daarnaast bevat de wegwijzer praktische informatie, bijvoorbeeld over subsidies of bouwbegeleiding. Ook voor mensen die in eerste instantie niet de intentie hebben duurzaam te bouwen, is de wegwijzer van betekenis; het maakt mensen bewust van de mogelijkheden.

Juist omdat duurzaam bouwen een proces in opmars is en zich continu nieuwe ontwikkelingen voordoen, is de wegwijzer nadrukkelijk een groeidocument. Er is met opzet gekozen voor een digitale vorm; zo kan het document steeds worden aangevuld met de laatste ontwikkelingen en persoonlijke ervaringen en verhalen van de particuliere opdrachtgevers zelf, waardoor het ook in de toekomst een actuele en bruikbare wegwijzer voor duurzaam bouwen blijft.

Burenavond

De Burenavond vormde een gelegenheid bij uitstek om de digitale wegwijzer te presenteren. Een printversie van het document werd overhandigd aan de tien huishoudens die de `duurzame kavels' in Homeruskwartier Oost zullen bebouwen. De huishoudens kregen ook een duurzaamheidsconsult cadeau. Duivesteijn: "De wegwijzer helpt bij de vertaalslag van ambitie naar praktijk, juist omdat we authentieke verhalen centraal stellen. Het zou mooi zijn als we ook uw ervaringen in dit groeidocument zouden kunnen opnemen, zodat u een inspiratiebron voor de vólgende particuliere opdrachtgevers zult vormen."

Beschikbaar op internet

De digitale wegwijzer `IkbouwduurzaaminAlmere' is beschikbaar via www.ikbouwmijnhuisinalmere.nl