Bond van Nederlandse Architecten

Dinsdag, 16 maart 2010

Architecten massaal aan het BIMmen

Uit recent bedrijfsmatig onderzoek onder BNA-leden blijkt dat het gebruik van 3D-programma's die geschikt zijn om te BIMmen binnen een jaar nagenoeg is verdubbeld. 81% van de respondenten gebruikt 3D-Cadprogramma's in het ontwerpproces. Van deze groep gebruikt bijna de helft programmatuur die geschikt is om te BIMmen. De BNA stimuleert het gebruik van 3D-Cadprogramma's en het toepassen van bouwinformatiemodellen (BIM) als middel om de communicatie in het bouwproces te verbeteren en faalkosten te reduceren.

De cijfers uit het onderzoek geven aan dat architecten de nieuwe technologie die noodzakelijk is om te kunnen BIMmen massaal omarmen en investeren in innovatie. Van de 19% van de respondenten die nog geen 3D-Cadprogrammatuur gebruikt zegt ruim een kwart dit binnen een jaar te zullen gaan doen en in totaal ruim de helft zegt binnen vijf jaar te zullen gaan werken met 3D-Cadprogramma's.

De BNA werkt sinds enkele jaren aan het stimuleren van het gebruik van BIM. In dit kader organiseert de BNA Academie woensdag 17 maart een seminar tijdens de Bouw en ICT beurs in Utrecht over het toepassen van 3D-Cadprogrammatuur en BIM. De lezing wordt verzorgd door Remko de Haan van BuildingInfo Architects.