Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA vraagt snellere evaluatie voorrangsregels kinderopvang (16/03/10)

Pas begin 2012 zal een eerste degelijke evaluatie gemaakt worden van de voorrangsregels die eind 2008 werden ingevoerd in de kinderopvang. Dat blijkt uit een antwoord van Vlaams minister Vandeurzen op een vraag van Vlaams parlementslid Helga Stevens (N-VA). De regels zullen dan al drie jaar in werking zijn. Gezien het tekort in de kinderopvang, lijkt het Stevens echter aangewezen om al eerder te bekijken of deze voorrangsregeling geen ongewenste neveneffecten creëert. Zo bestaat de vrees dat sommige regels te ruim worden geïnterpreteerd waardoor werklozen zonder aanwijsbare reden voorrang krijgen op tweeverdieners. N-VA pleit dan ook voor een snellere evaluatie.

Door deze voorrangsregeling wordt twintig procent van de plaatsen in een opvanginitiatief voorbehouden voor bepaalde doelgroepen die voordien te weinig hun weg vonden naar de kinderopvang. Verschillende steden en gemeenten hebben dit percentage nog opgetrokken. Maar gezien het grote tekort aan kinderopvang wil de N-VA zeker zijn dat deze voorrangsregeling geen ongewenste neveneffecten heeft. Want nu al klagen veel tweeverdieners dat ze moeilijk of geen opvang vinden voor hun kinderen en daardoor in de problemen komen op hun werk. Een evaluatie moet vermijden dat mensen die de opvang dringender nodig hebben, plots op wachtlijsten terecht komen omdat het een en ander niet voldoende op elkaar afgestemd is.

Waar tweeverdieners voorheen als een prioritaire doelgroep werden gezien voor de dagen waarop zij werken, zijn er nu andere prioritaire doelgroepen. Helga Stevens onderschrijft volledig het voorrangsbeleid voor de alleenstaande werkende ouder of werkzoekende die een werkopleiding volgt. Maar stelt zich wel vragen bij de onduidelijke formulering van sommige andere voorrangsregels. Zo wordt er ook voorrang verleend aan ouders met een laag inkomen voor wie kinderopvang een belangrijke factor is met het oog op hun economische en maatschappelijke participatie en aan ouders voor wie het vanwege sociale en/of pedagogische motieven wenselijk is dat zij gedurende de dag opvang en begeleiding krijgen buiten het eigen gezin. Het gevaar bestaat dat de opvanginitiatieven deze regels heel ruim en divers gaan interpreteren. En het kan volgens Stevens niet de bedoeling zijn dat tweeverdieners sowieso moeten wijken voor mensen die geen werk hebben en ook geen opleiding volgen. N-VA is wel voorstander van specifieke en werkondersteunende initiatieven die inspelen op de dringende opvangnood van ouders op het moment van een sollicitatie, opleiding of bij het effectief vinden van werk.

Auteur:
Helga Stevens
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Fractiewoordvoerder N-VA Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217.35.10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be